fredag 14 februari 2014

Bristen på lokala slakterier i Sverige - men inte brist på erfarna slaktare

Bristen på lokala slakterier i Sverige sätter käppar i hjulen när landets kommuner och landsting ska köpa in färska livsmedel.

- Det är ett stort bekymmer, sa Eva Bramsvik-Håkansson, kostchef i Hörby kommun, vid torsdagens paneldebatt om offentlig upphandling på Milamässan i Malmö. Det skriver tidningen ATL i sin webbupplaga.

I Grön integration har vi matchat minst en utrikesfödd slaktare med jobb på ett lokalt slakteri. Det finns många personer som kommer till Sverige som har med sig kunskaper och gedigna erfarenheter när det gäller slakt.

Fler små lokala slakterier skulle alltså, förutom att de förenklar för lokal upphandling, också kunna skapa fler arbetstillfällen för utrikesfödda som har med sig kunskaper och erfarenheter som vi idag inte tar till vara i Sverige.

Ett slakteri som anställer en person med utländsk bakgrund kan också vinna andra fördelar. Är slaktaren muslim kan köttet säljas som halal och marknaden ökar markant. Dessutom får man kunnande och teknik som kan skapa mervärden.

Att stödja och uppmuntra uppkomsten av fler lokala slakterier är uppenbarligen en viktig fråga ur flera olika aspekter: Fler lokala landsbygdsföretag, bättre tillgång på lokalt producerade livsmedel, enklare för lokal offentlig upphandling och att tillvara ta mer av utrikesföddas kunskaper och erfarenheter. Kortare djurtransporter är ju också bra ur både djur- och miljöperspektiv.

Läs mer om Brist på lokala slakterier i ATLs webbupplaga.