måndag 10 februari 2014

Sveriges radio: Sämre lönsamhet för svenska lantbruk

Idag rapporterar bland annat Sveriges radio att lönsamheten för svenska lantbruk har försämrats det senaste året. Inkomsterna för den genomsnittlige jordbrukaren har sjunkit med över 10 procent.

Många olika förklaringar finns givetvis till det försämrade resultatet. Eftersom jordbruket till stor del är motorn på den svenska landsbygden påverkar den minskade lönsamheten självklart sysselsättning, investeringar och utveckling på landsbygden.

En förbättrad konjunktur och reformer för landsbygdsutveckling är givetvis önskvärt för bättre lönsamhet inom jordbruket. Men även Grön integration - integration på landsbygden - kan på sikt förbättra lönsamheten för både jordbruk och det övriga näringslivet på landsbygden. Utrikesfödda kan bidra med företagsamhet, nya ögon och nya nätverk till konsumenter i Sverige och för export av svenska produkter. Därför ser vi Grön integration som en viktig del av arbetet med utveckling på den svenska landsbygden.

Landsbygden har stora outnyttjade värden i form av till exempel mark, lokaler och bostadshus. Genom Grön integration kan fler möjligheter på landsbygden tillvaratas och därmed också förbättra lönsamheten i svenska landsbygdsföretag.

Läs om sämre lönsamhet för svenska lantbruk på sr.se.