fredag 14 februari 2014

Hästnäringens problem ett exempel på generella problem

I en enkät som Hästnäringens nationella stiftelse gjorde svarade nästan en fjärdedel av hästföretagarna att de hade behov av mer personal.

Det rapporterar Sveriges radio Blekinge. I inslaget lyfts dolda arbetstillfällen fram, och problemet att företagare och Arbetsförmedlingen "har svårt att hitta varandra.

Dolda arbetstillfällen på landsbygden är nog inget unikt för hästnäringen. Det handlar mycket om att hitta rätt person för rätt jobb vid rätt tillfälle. Många utrikesfödda har kunskaper som skulle kunna matchas mot dessa "dolda jobb", personer som skulle kunna skapa mervärden och ökad lönsamhet i landsbygdsföretagen. Men matchningen är komplicerad. De flesta utrikesfödda känner inte till landsbygdens möjligheter och även myndigheterna kan ha bristande kunskaper. Samtidigt kan en sådan sak som bristfällig kollektivtrafik sätta käppar i hjulen för en lyckad matchning.

Viktigt är det att lyfta fram dolda jobb, och nya jobb, på landsbygden och att visa på myndigheter och personer med utländsk bakgrund att dessa möjligheter finns.Genom att i högre utsträckning nyttja de värden som landsbygdsföretagen har och samtidigt tillvarata kunskaper och erfarenheter som personer med utländsk bakgrund har med sig till Sverige kan vi få fler lönsamma landsbygdsföretag, fler arbetstillfällen på landsbygden och undvika problem som uppstå t ex i samband med  #peakcity.

Läs mer och lyssna på inslaget om nya jobb i hästnäringen på Sveriges radio Blekinges webbsida.