torsdag 12 februari 2015

Landsbygdsnätverket får nya arbetsgrupper

Vid sitt möte förra veckan beslutade styrgruppen om att inrätta två helt nya arbetsgrupper i Landsbygdsnätverket och ”omstarta” två grupper från förra periodens nätverk. De två nya är Naturturism och Service i landsbygder. De omstartade är Integrationsgruppen och gruppen Unga i landsbygdsutveckling, det skriver Landsbygdsnätverket på sin hemsida.

Det är glädjande att Landsbygdsnätverket fortsätter att satsa på integration på landsbygden genom omstarten av Integrationsgruppen.

Utrikesfödda som kommer till Sverige är en möjlighet för svensk landsbygd. Hushållningssällskapet har i 200 år arbetat för landsbygdsutveckling, att förbättra villkoren för de som bor på landsbygden, minska utflyttningen och öka intresset för att bo och verka på svensk landsbygd. Det vill vi fortsätta med, och givetvis ska vi då också arbeta med utrikesfödda som har kunskaper, erfarenheter och intressen för att etablera sig på landsbygden eller inom de gröna näringarna.

I Västsverige upplever vi att integration på landsbygden, eller grön integration, är en boll som nu kommit i rullning. I takt med att efterfrågan och intresse ökar för närodlat, lokalproducerat och småsklighet i livsmedelsproduktionen behövs också nya ögon som ser möjligheter på landsbygden, möjligheter som vi som bor och verkar här inte alltid ser.