tisdag 5 juli 2011

Examina som inte lönar sig

Idag skriver Svenska Dagbladet om att dubbla examina inte lönar sig. Foskning visar att personer med dubbla examina i genomsnitt tjänar 670 kronor mindre i månaden, motsvarande två procent, jämfört med personer med en examen.

Det vi som arbetar med grön integration har sett är också att väldigt mycket av kunskaper i form av utbildning från andra länder inte alls lönar sig i Sverige. T ex kommer det många välutbildade agronomer hit, som aldrig någonsin får chansen att utöva sitt yrke i Sverige. Angered sägs vara Sveriges agronomtätaste stadsdel. Väldigt få, om någon, av alla utbildade agronomer i Angered arbetar inom sitt yrke.

Eftersom efterfrågan på närodlat, lokalproducerat och ekologiskt nu är större än vad som produceras lokalt så finns det alla möjligheter för utrikesfödda att jobba och driva företag inom odling och förädling av livsmedel. Vi måste bli bättre på att tillvarata kunskaper, erfarenheter och engagemang som utrikesfödda har med sig till Sverige vad gäller odling och andra gröna näringar.