måndag 17 februari 2014

Grisar från Västsverige slaktas i Tyskland

Idag rapporterade Sveriges radio Sjuhärad att grisar från Sjuhärad transporteras till Tyskland för slakt. Det låter som en dålig affär och det är det också. Grisbonden får 300 kr mindre betalt per gris. Grisen transporteras betydligt längre än nödvändigt. Transporterna ökar också miljöpåverkan och, det jag vill komma till, förlorade arbetstillfällen i Sverige. ATL rapporterar också att smågrisar skickas till Polen för slutuppfödning och slakt på grund av krisen i den svenska grisnäringen.

Nu är det bara en tillfällig åtgärd för att lösa en akut kris. Om upphandlande myndigheter, konsumenter och producenter hjälps åt kan denna typ av åtgärder undvikas.

Vi skrev förra veckan om behovet av fler lokala slakterier. Det är en åtgärd som skulle kunna minska behovet av akuta lösningar för grisnäringen. Mer lokalt slaktat kött kan också öka efterfrågan på dessa produkter samt skapa fler jobb t ex för personer med utländsk bakgrund som utbildning in slakt, styckning och chark med sig från andra länder. Detta kan givetvis också skapa olika mervärden för den lokale producenten.

Läs mer på Sveriges radios webbsida om Grisar från Sjuhärad som slaktas i Tyskland.

Läs mer i ATLs webbupplaga om Smågrisar som skickas till Polen.

Läs mer i ATLS webbupplaga om Slaktare - ett framtidsyrke.

Läs mer om lokala slakterier här på bloggen.