måndag 3 februari 2014

Bakdag på Mötesplats Dalaberg

Här bakas bröd som på indiska kallas naan och på kurdiska kallas may.
I torsdags var det bakdag på Mötesplats Dalaberg. Denna gång bakade vi bröd som på indiska kallas naan och på kurdiska may. Det finns så mycket kunskap som personer med utländsk bakgrund har med sig till Sverige. Genom bakdagen får vi del av varandras kunskaper om olika sorters bröd. Förutom att vi har väldigt trevligt så kan det också locka fram idéer om olika möjligheter när det gäller jobb och företagande.

En del av arbetet med Grön integration i Dalaberg och Hovhult handlar om produkt- och matutveckling. Personer med utländsk bakgrund blir en allt viktigare som konsumenter i Sverige. Många köper livsmedel, råvaror och kryddor som är importerade till Sverige för att kunna laga sina traditionella maträtter. Vi vill locka fler att odla och producera det de efterfrågar här i Sverige. Den svenska landsbygden erbjuder utmärkta möjligheter i form av mark, tomma lokaler och nätverk för odlare och producenter.

Träffarnas mål har bland annat varit att samla recept i en receptkatalog där recept från olika länder finns samlade. Recepten kan dels synliggöra råvaror som odlas eller produceras i vårt närområde och därmed öka efterfrågan på produkter från vårt område. I vissa fall kan recepten ha råvaror där en ingrediens som kanske inte lämpar sig så väl för odling i vårt område bytas ut mot något som är vanligt förekommande.

Bakdagen på Mötesplats Dalaberg kan leda till produktutveckling. Genom att umgås och baka kunde vi dels tala om likheter och olikheter som bröd har i olika kulturer och att olika bröd är exempel på produkter som skulle kunna utvecklas till nya produkter i befintliga eller nya företag.


Göran Holmberg. Glad och nöjd ordförande för Lane-Uddevalla Hushållningsgille.