fredag 24 januari 2014

Kommersiell service i glesbygd och landsbygd

Regeringen har tillsatt en utredning som ska utreda tillgången till kommersiell service i glesbygd. Det gäller till exempel dagligvaror och drivmedel.

Kommersiell service är en viktig grund för att landsbygd och glesbygd ska attrahera människor att bo kvar eller välja att bosätta där. Ska vi lyckas med att attrahera fler personer med utländsk bakgrund att bosätta sig på landsbygden måste vi ha väl fungerande kommersiell service. Faktum är att om fler personer med utländsk bakgrund bosätter sig på landsbygden ökar kundunderlaget för att kunna driva kommersiell service på landsbygden samtidigt som de också kan bidra med kunskap, erfarenheter och idéer för hur olika verksamheter kan drivas och utvecklas.

Integration på landsbygden och utveckling av kommersiell service på landsbygden är frågor som hör ihop och bör betraktas så två av de viktigaste frågorna för landsbygdsutveckling i framtiden.

Läs mer om utredningen av kommersiell service i glesbygd på Landsbygdsnätverkets webbsida.

I Västra Götaland fortsätter arbetet med att ta fram ett regionalt serviceprogram. Följ arbetet med utveckling av service i gles- landsbygd och skärgårdsområden på Västra Götalandsregionens webbsida.