måndag 14 oktober 2013

Nybyggare behövs

Nybyggare behövs - det är titeln på en konferens som IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige bjuder in till i samverkan med tillväxtverket:

"Idag drivs närmare 85 000 företag av personer med utländsk bakgrund och tillsammans sysselsätter de närmare en kvarts miljon arbetsföra människor.

Företagare med utländsk bakgrund har stor vilja att låta det egna företaget växa och till att anställa fler än vad företagare med svensk bakgrund har.

Ändå finns det i dagens Sverige såväl synliga som osynliga hinder för att dessa företagare inte erbjuds samma möjligheter som infödda svenskar. Det innebär att den tillväxtpotential som dessa företagare besitter inte till fullo tas tillvara. Varför?"

Detta är viktiga frågor. Särskilt eftersom hindren för utrikesfödda att börja driva företag på landsbygden är fler och större än i staden. Utrikesföddas ringa kännedom om landsbygdens möjligheter och nätverk samt skillanader när det gäller stad-landfrågor i allmänhet är hinder som gör det svårare för utrikesfödda att starta företag på landsbygden.

Jag hoppas att många som är verksamma inom landsbygdsutveckling och inom de gröna näringarna har möjlighet att vara med på konferensen för att ta del av kunskap och även själva bidra med kunskap så att det blir lättare för utrikesfödda att starta och driva företag på den svenska landsbygden.

Läs mer om konferensen på tillväxtverkets hemsida.