tisdag 15 oktober 2013

Internationella dagen för kvinnor på landsbygden

Idag är det Internationella dagen för att uppmärksamma situationen för landsbygdens kvinnor. Ur ett globalt perspektiv är det en viktig dag. Situationen för människor på landsbygden är i många länder mycket allvarlig, inte minst på grund av krig och konflikter. Att det är just kvinnornas situation som uppmärksammas denna är kanske inte så konstigt. Ofta måste kvinnor på landsbygden sköta hem, försörjning och barn helt allena. Mannen kanske dödats i kriget, söker arbete i staden eller är på flykt för att inte tvingas in i kriget på den ena eller andra sidan.

I Sverige bör vi kanske tänka på att vi också hade riktigt tuffa villkor på landsbygden för så sent som för ett hundra år sedan, det gäller inte minst kvinnorna. Det har hänt mycket sedan dess. Hushållningssällskapet har varit en viktig del i landsbygdsutvecklingen de senaste två hundra åren inom allt ifrån hälsa och hygien till odlingsförsök, professionell rådgivning och tekniska landvinningar.

För att uppmärksamma situationen för landsbygdens kvinnor runt om i världen  lite extra just idag kan vi t ex ägna ett par minuter åt att läsa FN-resolutionen som ligger till grund för att vi uppmärksamma landsbygdens kvinnor just idag.

Läs FN-resolutionen om kvinnors situation på landsbygden här.