måndag 10 september 2012

Lyckas med företagsöverlåtelse eller generationsskifte

Idag skriver Jordbruksaktuellt en intressant artikel om hur man bäst lyckas med en överlåtelse av företag vid till exempel generationsskifte.

Att landsbygdsföretagen står inför många generationsskiften de närmaste åren är en utmaning som vi måste lyckas med. För att lyckas behöver landsbygden mer kunskaper, erfarenheter och engagemang - det vill säga nya entreprenörer och företagare som kan driva företag på landsbygden. Utrikesfödda måste bli också bli en naturlig del av landsbygdens näringsliv. Om inte landsbygden får del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang blir det mycket svårt att få en kontinuerlig landsbygdsutveckling i framtiden.

Organisationen Företagarna konstaterar i en rapport (Småföretagen bäst på integration, november 2011) att "tillväxten av antalet företagare i Sverige sedan år 2004 har uteslutande kommit från personer födda utanför EU och Efta. De svenskfödda företagarna är däremot i princip lika många år 2008 som de var år 2004". Man konstaterar också att "i princip all jobbtillväxt i Sverige sedan 1990 har uppstått i företag med färre än 50 anställda". Dessa två konstateranden leder fram till att utrikesföddas företagande är oerhört viktigt för såväl jobb som tillväxt. Denna utvecklingskraft måste landsbygden få del av.

Läs mer om företagsöverlåtelse och generationsskifte i Jordbruksaktuellts webbupplaga.

Läs Företagarnas rapport Små företag bäst på integration.