tisdag 13 mars 2012

Fler satsar på närodlat och ekologiskt

Varberg är nästa kommun som nu deklarerar att man ska satsa på närodlat och ekologiskt i skolor och äldreboenden. Det rapporterar Hallandsekot idag.

Igår rapporterade ST.nu att man på Kunskapsakademin satsar man på att laga sin egen mat från grunden. Kocken Kent Johansson konstaterar: "– Jag försöker köpa så mycket svenskt som möjligt. Närodlat är svårare, men jag försöker köpa det när grossisten har."

Återigen en bekräftelse på att det där med närodlat och lokalproducerat är en bristvara. Det handlar nu om att lokala odlare och producenter behöver kunna leverera det som efterfrågas. För att det ska bli möjligt behövs nog både nya producenter och nya idéer som kan skapa en långsiktigt hög efterfrågan på närodlat och lokalproducerat. Det gäller inte minst frågor som rör logistik, marknadsföring och produktkännedom.

För att dessa frågor ska kunna lösas behövs en större mångfald och ökad diversifiering inom landsbygdens näringsliv. Här kan också utrikesfödda bli en avgörande faktor för utvecklingen i framtiden. Landsbygden måste få del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang.