torsdag 8 december 2011

Inspirationsdagar i Stockholm och Jönköping

Inspirationsdagarna om integration på landsbygden, anordnade av Landsbygdsnätverkets temagrupp för integration i Stockholm och Jönköping, blev just så inspirerande som det var tänkt. Själv var jag med i Jönköping.

Claes Debourg, från Landsbygdsdepartementet berättade om integration på landsbygden ur depatemnetets perspektiv. Det var uppmuntrnade att höra att departementet tar frågorna på stort allvar. Peter Melin, Landsbygdsnätverket, framhöll också vikten av att vi lyckas med integrationen på landsbygden.

Sedan fick vi möta en rad lyckade exempel.  Vi fick en insyn i arbetet med årets Ullbaggevinnare av Hans-Olof Marcus, Skogsstyrelsen och Valbone Shala, Borlänge kommun. De visade också en riktigt inspirerande film, Öppna Gränser, som finns på denna länk.

Namir Zetali, Qibbla Halal, berättade om hur han utvecklat företaget från 0 till 39 anställda. Idag är Qibbla Halal ett företag som utvecklar svensk landsbygd.

Abdul Kadr Habib, Kista Folkhögskola, berättade om hur de arbetar med landsbygden på sin folkhögskola och hur folkhögskolorna kan spela en roll i integrationen på landsbygden.

Under eftermiddagens seminarier och diskussioner kunde handläggare och projektledare utbyta erfarenheter, var för sig och sedan tillsammans.

De flesta verkade överens om att denna aktivitet på olika sätt måste följas upp så att arbetet för mer integration på landsbygden inte stannar av.

Läs mer på Landsbygdsnatverket.se

/Per Hasselberg, Hushållningssällskapet Väst