onsdag 18 april 2012

Mera småskaligt

I helgen var det flera nyheter om småskalig och lokalproducerad mat och dryck. SVT hade ett reportage om att antalet småbryggerier nu ökar kraftigt i Sverige. "På 80-talet fanns ett tiotal ölbryggerier i Sverige. Nu finns det nästan 60. Förra året startade hela elva stycken", rapporterar SVT.

Det är konsumenterna som driver utvecklingen. Förra året ökade försäljningen av öl från småbryggerier med 30 procent, det är en mycket hög siffra, påpekar systembolaget.

Det är inte bara inom bryggerinäringen vi ser den utveckling av det småskaliga. Inom all livsmedelshandel ser vi samma utveckling. Skånes livmedelsakademi ska lära kockar göra egen korv. "På tisdag, den 17 april, kommer kockar och mathantverkare till Södra Sandby för att lära sig att göra egen färskkorv på traditionsenligt skånskt vis", skriver skånes livmedelsakademi i en pressinbjudan.

Efterfrågan på småskaligt och lokalproducerat är bra för svensk landsbygd. Det är också bra för alla de personer som kommit till Sverige och som har efterenheter från småskalig livsmedelsproduktion med sig från de länder de kommer ifrån. I framtiden har vi betydligt större möjlighet att kunna äta lokalt producerad mat på recept från hela världen.

Läs och se SVTs reportage om de småskaliga bryggerierna.

Läs Skånes livmedelsakademis pressinbjudan om egen korvtillverkning.