torsdag 19 april 2012

Finansiering av innovationer och nyföretagande

Riskkapital är en nödvändig ingrediens för nyföretagandet. Precis som på arbetsmarknaden är det svårare för utrikesfödda än för personer med svenska namn och svensk bakgrund att hitta finansiering till innovationer och nyföretagande.

Vi har tidigare på bloggen skrivit om JAK, en medlemsbank som samarbetar för att kunna erbjuda medlemmarna lån till självkostnadspris.

Ett annat alternativ är MFI (Mikrofinansieringsinstitutet) som nu vill stödja invandrarkvinnors företagande genom mikrofinansiering . "Till skillnad från traditionella banker anser Mikrofinansinstitutet att ”everyone is bankable”. Att få lån ska inte bero på vilket kön, vilken ålder eller hudfärg du har. Det som är viktigt för oss är att affärsidéerna är bärkraftiga" säger Fatma Mohamud, MFI:s vice vd, i ett pressmeddelande.

Det är Plantagon International AB, ett företag som arbetar med "urban agriculture" och är världsledande inom vertikal odling, som inlett ett samarbete med MFI. Företaget anser att vertikala växthus minimerar behovet av energi, vatten och bekämpningsmedel.

Det är bra att allt fler nu satsar på urban odling också i Sverige. Urban odling har så många positiva effekter för samhällsutvecklingen:

- Hälsa och välbefinnande för de boende i staden
- Minskade transporter av livsmedel och därmed också minskad energiförbrukning och klimatpåverkan
- Ett sätt att få utrikesfödda - med erfarenheter från odling och som bor i staden - engagerade i vår livsmedelsförsörjning
- Minskad sårbarhet om transporter upphör att fungera

Läs mer om Platagon Internation AB i deras pressmeddelande om mikrofinansiering.