måndag 16 april 2012

Kommunikation - en nyckelfråga för integration på landsbygden

I arbetet med Grön integration har vi under åren upptäckt en del hinder som måste lösas för att integration på landsbygden ska fungera smidigare. Ett sådant hinder är kommunikationerna.

Många utrikesfödda som vill göra praktik eller arbeta inom de gröna näringarna har inte bil eller svenskt körkort. De allmänna kommunikationerna mellan städer-tätorter och landsbygd är bristfälliga. I den mån det går bussar går de ofta från landsbygden till tätorterna på morgon och tillbaka på eftermiddag-kväll. Detta hjälper föga de utrikesfödda som vill göra praktik eller arbeta på landsbygden. Det finns säkert olika sätt man kan lösa problemet på, enskilt, lokalt eller regionalt. Men lösningar krävs - landsbygden ska inte behöva stå utan utrikesföddas kompetens på grund av bristnade kommunikationer.

Sveriges radio Östergötland rapporterar att ett nytt samåkningssystem ska prövas. Genom ett bokningssystem på nätet ska boende på landsbygden kunna boka plats i varandras bilar. Det är ett alldeles utmärkt initiativ som säkert kan få efterföljare på många håll i landet. Kanske kan idéen också prövas i städer och tätorter. Det finns ju en arbetspendling också från staden till landsbygden. Ett sådant system skulle kunna hjälpa utrikesfödda till arbete och praktik.

Läs mer om samåkning på landsbygden i Östergötland på SR.se.

Uppdatering 120417
Kungliga skogs- och lantbruksakademin, KSLA, anordnar ett seminarium om kommunikationer på landsbygden den 8 maj. "Ska landsbygden ha modern kommunikation? "– och hur ska det då gå till? Länk till anmälan på webben finns här.