onsdag 11 juli 2012

Samtal om landsbygden

Idag informerade Hushållningssällskapet Väst om Grön integration och landsbygdens möjligheter för deltagare i ett projekt i Trollhättan, Vägen till arbete. Utbildningsföretaget Educus höll i aktiviteten. Från Hushållningssällskapet Väst var Per Hasselberg där, tillsamman med agronomen Ali Abdulaziz från Somalia som gör praktik hos Hushållningssällskapet Väst.

Vi pratade om den svenska landsbygden förr och nu och om landsbygden i deltagarnas hemländer - till exempel skillnader och likheter med Sverige. Vi pratade om vad som händer på den svenska landsbygden idag, vilka olika näringar som det investeras i och vilka kompetenser som behövs.

Av alla deltagarna som var med var det bara ett par stycken som själva hade varit ute på den svenska landsbygden. Detta visar att det är viktigt att alla som arbetar med landsbygdsutveckling också vänder sig till utrikesfödda. Om inte utrikesfödda får se landsbygden kan de inte heller välja om de vill bo eller arbeta på landsbygen eller i staden. Om utrikesfödda inte får möjlighet att välja landsbygden är risken stor att landsbygden går miste om viktig kompetens och nya affärsidéer.

Foto: Eductus