måndag 23 april 2012

Fotboll, integration och landsbygdsutveckling

Idag läste jag en artikel, invandrare integreras genom sport, på YLEs hemsida. "Idrott är ett utmärkt sätt att integrera invandrare. Det anser man både i Kronoby och Karleby där man redan har mängder av invandrare som till exempel spelar fotboll i de lokala lagen", skriver YLE.

Detsamma gäller naturligtvis i Sverige. Det som är särskilt intressant är att Svenska fotbollsförbundet är en av de föreningar som finns allra bäst representerad på den svenska landsbygden. Fotbollen bidrar till både landsbygdsutveckling och intregration.

Nu har Svenska fotbollsförbundet en ny ordförande som heter Karl-Erik Nilsson. Karl-Erik har fram tills nu varit ordförande för organisationen Hela Sverige ska leva. Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en medlemsorganisation för  lokala utvecklingsgrupper och för ett fyrtiotal organisationer som valt att stödja arbetet genom att bli medlemmar. Det känns betryggande att Karl-Erik, med bakgrund i Hela Sverige ska leva, tar över fotbollsförbundet och det borgar för att fotbollen även framledes kommer att satsa på landsbygden.

Ett starkt föreningsliv och olika fritidsaktiviteter är en viktig grund för att få fler utrikesfödda att vilja etablera sig på landsbygden. Med till exempel starka fotbollsföreningar ökar förutsättningarna för att familjer - med utländsk bakgrund - och som har barn som spelar fotboll, ska vilja jobba och bo på landsbygden.

Läs artikeln Invandrare integreras genom sport på yle.fi.