måndag 9 mars 2015

Ortsbefolkningen visar Brålanda-anda när nysvenskar flyttar till bygden!

Ortsbefolkningen visar Brålanda-anda när nysvenskar flyttar till bygden!

 

Inledande möte

Anna Celinder från Smyrnakyrkan i Brålanda berättar att det är en församling som i praktisk handling som vill visa att vi älskar och bryr oss om människor i vår omgivning. Under våren 2014 fanns tankar och planer på att starta upp ett projekt där nysvenskar och arbetslösa skulle få hjälp att komma i kontakt med näringslivet i Brålanda. Det ledde till att det knöts en del nya kontakter som i sin tur resulterade i en integrationskväll i Smyrnakyrkan under hösten 2014. Då bjöds hela Brålanda in för att diskutera integration tillsammans med kommun och näringsliv.

Vänersborgs Kommun och Hushållningssällskapet

Per Hasselberg, integrationsansvarig vid Hushållningssällskapet berättar att under 2014-2015 samarbetar Vänersborgs kommun och Hushållningssällskapet väst för att landsbygden ska bli en naturlig del av arbetet med integration och etablering för nyanlända.  Vi kallade ihop till ett möte i Brålanda tillsammans med kyrkorna, andra ideella föreningar och företagarföreningen. Mötet blev starten på flera olika processer.

En viktig orsak till att vi påbörjade detta samarbete var vi ville undersöka om det finns bostäder på landsbygden som skulle kunna komma nyanlända till del. Det finns ett stort behov av bostäder. På Sveriges störta asylboende, Restad gård, finns flera hundra personer som fått uppehållstillstånd men som väntar på en bostad, berättar Farzaneh Nosratzadeh och Ali Abdulaziz, Hushållningssällskapet Väst

Nu hoppas vi att Brålanda kan tjäna som modell för hur man kan arbeta med integration. Förutom att man gör en viktig insats för människor som varit med om många hemska saker finns det också mycket som landsbygden kan vinna genom att aktivt arbeta med integration. Kunnig välutbildad arbetskraft, nya företagare och fler barn till nedläggningshotade landsbygdsskolor är några konkreta exempel säger Christina Milén Jacobsson, Hushållningssällskapet.

Kulturcafé

Redan innan träffen i Smyrna hade vi i Svenska Kyrkan i Brålanda funderat på hur vi kan vara med och hjälpa och stödja de nysvenskar som kommit till oss. Vi hade en färdig idé med oss, och frågade om det var fler som trodde på vår idé; en mötesplats för svenskar och nysvenskar, en plats att knyta nya kontakter, hitta vänner, språkträna, få kunskap om vår kultur, hjälp att komma ut i praktik, ev kontakt med myndigheter osv. Att konkret få visa på kärlek till våra medmänniskor är en del av vårt uppdrag. Vi drog igång innan jul, och det blev så uppskattat, att vi bestämde oss på stående fot för att fortsätta. Gott att få göra detta tillsammans med folket i bygden, här finns plats för alla, och många viktiga insatser görs för att snabbt hjälpa våra nya vänner in i det svenska samhället. Härligt att se så många vänskapsband knytas berättar Britta Johansson, Svenska kyrkan.


Praktikplatser, SFI och fritidsintressen, hur gör vi!

Bertil Gustafsson berättar - På kulturcaféet har vi noterat vilka som kommer. Vi har tagit reda på vilken utbildning de har och även deras yrkeserfarenhet. Det är trevligt att lära känna varandra och vi har haft stor nytta av de som behärskar både t ex arabiska och svenska och därmed kan hjälpa till i samtalen. Man har också fått beskriva vilka fritidsintressen man har.  Det visar sig vara bra både för att man har naturliga beröringspunkter i samtalen men också möjliga framtida arbetsmöjligheter. Vi har som exempel många som är väldigt duktiga på matlagning.
En viktig sak har varit att se till att alla har någon svensktalande att öva språket tillsammans med. Vissa har inte hunnit börja läsa på SFI men då har vi satt duktiga tränare tillsammans med dem som startar med olika slags hemsnickrade pekboksmetoder. Det är väldigt uppskattat och bygger relationer, fortsätter Bertil att berätta om.
Vi har hjälpt till att korta kontaktvägarna för att ordna praktikplatser genom att både Arbetsmarknadsavdelningen, Arbetsförmedlingen, Brålanda Företagarförening och den praktiksökande träffas samtidigt. Detta är ju både kul och fruktbärande. Fyra personer  har redan sina platser ordnade. Stort tack till alla som öppnar sina företag och institutioner för att erbjuda praktik åt våra nyanlända vänner avslutar Bertil.

 

Brålandaandan

Vi har i styrelsen för Brålanda företagarförening vid olika tillfällen talat av vikten av att ta hand om våra nyanlända. Känns mycket angeläget att visa att Bålandaandan gäller alla. Därför vill vi medverka till att hitta praktikplatser för denna grupp. Vi vill även gå vidare för att försöka hitta olika sätt så att ingen skall behöva känna sig utanför i vår trivsamma bygd. Medlet är att samarbeta/samordna alla goda krafter berättar Carl-Ewert Berg, ordförande i Brålanda Företagarförening.

 

Arbetsmarknadsavdelningen lovordar

Stefan Karlsson, Coach Arbetsmarknadsavdelningen Jobbtorg, Vänersborg Kommun berättar att
- Som representant från Vänersborgs kommun och Arbetsmarknadsavdelningen vill jag ge mycket beröm vad gäller det engagemang som visas från flera håll, bland annat från de olika ideella krafter som samarbetar kring att stötta nya invånare i Brålanda men också kyrkan, företagsföreningen och flera olika företagare som erbjuder praktikplatser med språkträning. Men också det lovvärda sätt där det ordnas med en form av fadderverksamhet för att nya invånare ska få möjlighet att lära sig om samhället, språket och de olika sociala sammanhang som finns på orten.
Arbetsförmedlingen är också med och stöttar med information om vilka regler som gäller under praktiktiden och ser till så att personerna är försäkrade under praktiken. Möjligheten att kunna kombinera SFI-studier med praktik är också möjligt tack vare bra samarbete mellan Komvux (SFI-lärare) och de arbetsgivare som gör det möjligt för personer att prova på ett yrke. Mycket glädjande att kunna få vara delaktig i detta arbete, avslutar Stefan.