tisdag 9 september 2014

Många olika erfarenheter behövs på landsbygden

När vi pratar om Grön integration pratar vi inte bara om jobb i de gröna näringarna. Ofta får vi många höjda ögonbryn när vi berättar om alla de olika jobb som finns på landsbygden.Givetvis är jordbruk, skogsbruk och livsmedelsförädling viktiga näringar för landsbygden. Utöver dessa näringar finns också tillverkningsindustri, handel  och tjänsteföretag. Jordbruksverket publicerade idag statistik för 2013 som visar att den vanligaste formen av kombinationsverksamhet på jordbruksföretag år var arbete på entreprenad, det vill säga att köra med jordbrukets maskiner åt andra företag.

Om vi där till lägger till sjukvården med äldreomsorg och vårdcentraler i landsbygd och mindre orter ser vi att det finns många olika typer av arbeten på landsbygden.

Integration på landsbygden handlar alltså inte bara om odling, jordbruk och skog. Landsbygden behöver, precis som staden, olika typer av kompetenser och erfarenheter. Ska landsbygden långsiktigt kunna konkurrera med staden, och därigenom stoppa den pågående urbaniseringen, måste landsbygden också få del av utrikesföddas kunskaper och erfarenheter.

Läs mer om jordbruksföretagares kombinationsverksamheter på Jordbruksverkets hemsida.