tisdag 22 april 2014

Mer integration, mer ekomat

Åter uppmärksammas problemet att svenska lantbrukare och odlare inte kan matcha efterfrågan på ekomat. Dagens nyheter rapporterar också att den areal som läggs om till ekoodling minskade med nära en tredjedel förra året.

Som helhet är trädgårdsnäringen en tillväxtnäring som skapar nya jobb. Jordbruksverket rapporterar att trädgårdsnäringen ökade med 16 procent under 2013 jämfört med genomsnittet för perioden 2008-2012.

För att öka tillgången på ekomat och tillvara ta den uppgång vi ser i trädgårdsnäringen måste fler utrikesfödda att få kännedom om trädgårdsnäringens och landsbygdens möjligheter vad gäller jobb och företagande. Det är nödvändigt att vi tar tillvara utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen också inom de gröna näringarna och landsbygdens näringsliv.

Läs mer om Bönder kan inte möta efterfrågan på ekomat i Dagens nyheters webbupplaga.

Läs mer om trädgårdsnäringen 2013 på Jordbruksverkets hemsida.

Är du intresserad av ekomat och vill lära dig mer om att leda inspirerande möten på temat miljö, ekologisk mat och hållbar utveckling? I så fall kanske Hushållningssällskapets Train the trainer-utbildning för ledare, strateger och utvecklare inom miljöområdet är något för dig?

Läs mer om utbildning på Hushållningssällskapets hemsida.