- Sveriges beredskap vad gäller livsmedelsförsörjning i händelse av ett avstängt krisläge är undermålig.
Det säger Sven Lindgren, ordförande för Hushållningssällskapens förbund, till Jordbruksaktuellt.
Det finns många skäl att arbeta för en ökad produktion av livsmedel på den svenska landsbygden. Konsumenterna efterfrågar närodlat och lokalproducerat i högre utsträckning. Minskade transporter är bra för miljön och fler arbetstillfällen och företag på den svenska landsbygden är bra för hela landet. Men den fråga som Sven Lindgren idag belyser är också en viktig aspekt inför framtiden och eventuella kriser eller katastrofer.
Vi som arbetar med Grön integration menar att vi i mycket högre omfattning än idag måste tillvarata utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen i livsmedelsproduktion och andra näringar på landsbygden. Genom nya ögon som ser möjligheter kan landsbygdens näringsliv utvecklas och livsmedelsproduktionen tryggas.
Läs hela artikeln om livsmedelsförsörjningen ur ett beredskapsperspektiv i Jordbruksaktuellts webbupplaga.