I en ny rapport från Agrifood Econimic Centre (AEC) undersöks effektiviteten inom svenskt jordbruk på gårdsnivå. Rapporten visar hur jordbrukarnas egenskaper och egenskaper hos gårdarna påverkar effektiviteten och hur denna kan förbättras.
Ur perspektivet Grön integration är rapporten intressant eftersom effektiviteten på gårdsnivå också säger en del om vilka möjligheter som finns att driva ett företag på den svenska landsbygden inom till exempel odling, djurhållning eller livsmedelsförädling. Det som slår mig är att diversifierade gårdar är mer effektiva än andra.
En studie som Företagarförbundet och SEB gjorde för några år sedan visade att utrikesfödda företagare ofta är är vad de, i rapporten, betecknar som Fixare: "Fixarens företag är relativt nytt, men Fixaren har ofta ambitionen att anställa fler. Företaget är grundat av Fixaren själv. Den här kategorin innehåller störst andel kvinnor, och innehåller flest unga företagare."
Det är inte omöjligt att det finns en koppling mellan det som kan kallas Fixare och den typ av företag som i AECs rapport kännetecknas av hög effektivitet.
En slutsats kan i så fall vara att utrikesfödda företagare i hög utsträckning lämpar sig väl som landsbygdsföretagare då de ofta kan ha företagaregenskaper som skapar effektiva landsbygdsföretag.
Läs mer om Agrifood econimic centres rapport "Varför är vissa bönder mer effektiva än andra?"
Läs mer om Företagarförbundets rapport "Småföretagare med utländsk bakgrund".