måndag 24 juni 2013

Grön integration i Mellerud

I onsdags var Christina Milén Jacobsson och Per Hasselberg från Hushållningssällskapet i Mellerud och berättade om Grön integration på kommunfullmäktigesammanträdet. Frågan hade väckts av en motion i Kommunfullmäktige tidigare i år. Detta var första gången vi hade förmånen att inför ett Kommunfullmäktige berätta om Grön integration!

Christina och Per talade om utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen och kan komma landsbygden till nytta. På landsbygden finns resurser i form av mark, lokaler och boende som skulle kunna nyttjas genom att i högre grad tillvarata utrikesföddas kompetenser och engagemang.

Vi konstaterade häromdagen att Mellerud ligger i framkant när det gäller andelen ekologiskt odlad mark. Här finns stora möjligheter för Mellerud att profilera sig som en kommun med hög grad av ekologisk produktion, närodlat och lokalproducerat.

Utrikesfödda kan bidra med andra ögon vilket kan utveckla affärsidéer i såväl befintliga som nya företag. Grön integration kan till exempel vara en del i en landsbygdsstrategi för att utveckla privat och offentlig service utifrån nya villkor på landsbygden.

Grön integration kan också vara ett sätt att slå vakt om de värden som ett öppet landskap för med sig. När det gäller dessa frågor skrev Göteborgs-Posten en intressant ledare i midsommarhelgen.

Vi som arbetar med Grön integration tackar Melleruds kommun för att vi fick förmånen och möjligheten att få berätta om Grön integration - idéer, erfarenheter och resultat -  i kommunfullmäktige i onsdags. Stort tack!