torsdag 30 maj 2013

Studiebesök från Finland

Under måndagen och tisdagen besökte en grupp från Finland projektet Grön integration i Dalaberg och Hovhult samt Mötesplats Dalaberg i Uddevalla.

Besökarna representerade såväl privat som offentlig sektor i Tammerfors, Finland, bl a Kommunen, Arbetsförmedling och universitet.

Besökarna fick höra om den lyckade satsningen på Mötesplats Dalaberg som numera är en permanent verksamhet. Nina Andersson och Lisbeth Svernling informerade.

Lisbeth Svernling och Per Hasselberg berättade om projektet Grön integration i Dalaberg och Hovhult, dess uppkomst, aktiviteter och resultat.

Därefter gjordes besök på Fasseröd där projektet hjälper personer boende i Dalaberg och Hovhult att komma igång med odling av grönsaker, örter och kryddor.

Efter lunchen, som intogs i den trevliga skolrestauranten i Dalaberg, fick vi besök av olika aktörer:

- Sandra Lerjefelt, från Arbetsförmedlingen, berättade om Arbetsförmedlingens arbete med etableringen för nyanlända
- Jan Stalfors, från Folkuniversitetet, berättade om hur det är att arbeta som kompletterade aktör i etableringsprocessen.
- Anna Partanen, som arbetar med minoritetsfrågor i Uddevalla, berättade om vad Finskt förvaltningsområde innebär för den finska minoriteten.
- Fredrika Larsson, från Uddevalla kommun, som berättade om kommunens ansvar i arbetet med nyanlända personer
Lisbeth Sverinling, från Grön integration i Dalaberg och Hovhult samt Mötesplats Dalaberg, berättar om stadsdelarna Dalaberg och Hovhult för studiebesökarna från Finland.

Som avslutande punkt för dagen besökte vi Eva Nilsson och den ekologiska affären i Uddevalla med det logiska namnet E.K.logisk.

På tisdagen åkte vi ut till Eva och Leif på Högens fårgård. Värdarna berättade om fårgården, slakteriet och gårdsbutiken, hur det är att driva denna typ av verksamheter på den svenska landsbygden, samt om sina egna visioner.

Avslutningsvis besökte vi också Röda korset i Vänersborg som Hushållningssällskapet har ett gott samarbete med. Där fick besökarna träffa Marianne Barrljung som var en av de första visionärerna i Sverige när det gäller integration på landsbygden. Marianne berättade om varför hon började arbeta med dessa frågor och vilka aktiviteter Röda korset driver när det gäller nyanlända och integration.

Efter en god lunch begav sig besökarna vidare med buss mot göteborg för att sedan forsätta sin studieresa till Danmark.

Stort tack från oss på Hushållningssällskapet till alla er som bidrog till att studiebesökarna från Finland fick en positiv upplevelse och matnyttig information!