torsdag 23 maj 2013

Där ingen vill bo?

"Sommaren 2013 fokuserar Sundsvalls museum på landsbygd. I sju av museets utställningsrum ger nio konstnärer lika många bilder av landsbygd. Konstnärernas egna iakttagelser och utgångspunkter reflekterade i sina verk ger oss en varierad och unik inblick i vad som till ytan dominerar Sverige."

Det skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande. I pressmeddelandet ställs också viktiga frågor med anknytning till utställningarna:

"Är urbaniseringen en koloss satt i rullning som är omöjlig att stoppa? Är alla insatser att motarbeta den enbart konstgjord andning? Ska vi istället acceptera den som ett resultat av det samhälle vi alla (de flesta i alla fall) gemensamt valt att leva i och istället fokusera på de nya förutsättningar för landsbygden denna process skapar? Det finns många frågeställningar kopplade till landsbygden och dess utveckling."

Det är ett spännande grepp från kommunen att ordna konstutställningar med anknytning till en viktig fråga -  för landsbygden och för staden som har behov av landsbygdens resurser och det som produceras där.
Projektet har vissa likheter med Resväskorna, som Grön integration gjorde tillsammans med Konsthallen i Vänersborg för ett par år sedan. I en installation placerad  i centrala Vänersborg uppmärksammades de kunskaper, erfarenheter och det engagemang som utrikesfödda har med sig till Sverige vad gäller odling, djurhållning och småskalig livsmedelsförädling - kompetens som behövs på den svenska landsbygden.

Läs Sundsvalls kommuns pressmeddelande om konstutställningarna som på olika sätt beskriver landsbygden.

Läs i tidningen TTELA om installationen Resväskorna.