Igår höll Blå stället i Angered och Dan Melander, projektledare vid Utveckling Nordost i Göteborg, i ett möte om möjligheterna att skapa en grön affärsutveckling som ger jobb, företag och hållbar utveckling i nordöstra Göteborg. Ett 50-tal personer slöt upp på Blå stället i Angereds centum för att diskutera lokal hållbar utveckling och grön affärsutveckling.
I stadsdelarna i nordöstra Göteborg finns både stad och land samt stora natur- och kulturresurser. Hur kan vi nyttja dessa resurser för att skapa hållbar utveckling som ger nya typer av jobb och affärsmöjligheter, inom näringar som ofta förknippas med landsbygden, så som till exempel skog, odling, djurhållning, livsmedelsförädling och hantverk?
Hushållningssällskapet har arbetat med hållbar utveckling i över tvåhundra år. Att hushålla med resurser handlar både om människor, naturtillgångar och miljöer.
|
Mats Alfredson |
|
Per Hasselberg |
På mötet berättade Mats Alfredson om hur Hushållningssällskapet bidragit till hållbar utveckling genom seklerna fram till idag. Problem, utmaningar och metoder kan variera över tid - men målet med hållbar utveckling som skapar förutsättningar för jobb, företagande och boende är desamma allt sedan Hushållningssällskapen grundades för över tvåhundra år sedan. Per Hasselberg berättade om Grön integration, att landsbygden får del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen. Grön integration är också ett sätt att skapa möten mellan staden och landsbygden.
Landsbygdens erfarenheter från den omställning som sker idag med allt fler småskaliga livsmedelsproducenter, lokala och ekologiska odlare samt breddning till fler verksamheter utöver traditionellt jordbruk - t ex energiproduktion och turism - kan inspirera till en liknande utveckling i våra städer.
Läs mer om arrangemanget Stadslandet Göteborg på Göteborgs stads hemsida.