tisdag 29 januari 2013

En kväll om kompetenslyft för landsbygden i Vänersborg

Igår träffades ett tiotal landsbygdsföretagare på Arbetsförmedlingen i Vänersborg för att diskutera kompeteslyft för landsbygden med fokus på frågan hur vi får ny kompetent arbetskraft att välja landsbygden. Kvällen var ett samarragemang mellan Hushållningssällskapets projekt praktikvärdar på landsbygden, LRF och Arbetsförmedlingen.

Göran Eriksson, sektionschef på Arbetsförmedlingen hälsade välkommen till kvällen.

Per Hasselberg från Hushållningssällskapet berättade om Hushållningssällskapet och arbetet med Grön integration, dvs hur vi kan ta tillvara utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang på landsbygden.

Ali Abdulaziz från Hushållningssällskapet berättade om den nya utbildning inom skog och odling/livsmedelsförädling som Hushållningssällskapet ordnar i samverkan med Arbetsförmedlingen. 12 personer går skogsinrikting och 12 personer går inriktning mot odling/livsmedelsförädling. Utbildningen startar den 4 februari och pågår i tio veckor. De som går skogsinriktningen får bl a motorsågs- och röjsågskort inom ramen för utbildningen. De som går odlingsinriktningen får bl a ett intyg i grundläggande kunskaper inom livsmedelshygien vilket gör elverna attraktiva inte bara inom småskalig livsmedelsproduktion utan också inom livsmedelshandel, restaurang och grossitverksamhet.

Lasse Påvfelsson från LRF berättade om lantbrukarnas behov av kompetent arbetskraft och om vikten av ny kompetens på landsbygden.

Tonje, Per och Selina informerar om olika anställningsstöd för arbetsgivare
Kvällens huvudtema var olika anställningsstöd som Arbetsförmedlingen kan erbjuda. Handläggare från Arbetsförmedlingen berättade om olika typer av stöd för olika grupper som är inskrivna hos arbetsförmedlingen. Bl a om stöd för personer med funktionsnedsättning, instegsjobb för nyanlända till Sverige och nystartsjobb för långtidsarbetslösa. För mer information om dessa stöd besök Arbetsförmedlingens hemsida eller kontakta Arbetsförmedlingens kontor nära dig.

För mer information

Arbetsförmedlingen, stöd och service

Grön integration praktikvärdar - ett projekt som finansieras av Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

LRF Väst

Hushållningssällskapet Väst

Länsstyrelsen i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen