En av nyheterna igår handlade om att cirka 70 procent av maten som serveras i svenska skolmatsalar är importerad. Det betyder att efterfrågan på svenskproducerad mat skulle kunna öka betydligt om skolledningar och kommuner runt om i landet bestämmer sig för att öka den svenskproducerade andelen av maten som serveras i våra skolor. Vi ser redan i dag en ökande efterfrågan på närodlat, lokalproducerat och ekologiskt.
Miljöskäl är givetvis starka skäl för att öka andelen lokalproducerat. Dessutom kan vi öka krisberedskapen när det gäller livsmedelsförsörjningen om vi har mer närproducerat. Sist, men inte minst, skapas en grund för fler företag och arbetstillfällen på den svenska landsbygden om efterfrågan på närodlade, lokalproducerade och ekologiska livsmedel ökar. Då öppnas också ännu fler möjligheter på landsbygden för utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och intresse och odling, djurhållning och småskalig livsmedelsproduktion.
En annan nyhet igår uppmärksammade att flera kommuner inte anser sig kunna öka sitt flyktingmottagande inför nästa år. Bostadsfrågan är ett skäl till att det blir allt svårare för vissa kommuner att öka andelen nyanlända. Kanske skulle en idé vara att göra som i Ulricehamn där man valt att lyfta fram tomma hus på landsbygden som en outnyttjad resurs. Kan man kombinera denna resurs med en ökad efterfrågan på närodlat och lokalproducerat och de kunskaper som utrikesfödda har med sig till Sverige kan många landsbygdskommuner gå en mycket ljus framtid till mötes.