måndag 11 juni 2012

Högsäsong för närodlat och lokalproducerat

Dagens handel har tagit tempen på sommarhandeln. I undersökningen lyfter handlarna bland annt fram den ökade efterfrågan på ekologiskt och närodlat/närproducerat under sommarmånaderna: "Många handlare uppger att efterfrågan på ekologiskt och närproducerat ökar under sommarmånaderna. En majoritet av handlarna tror att försäljningen av ekologiska varor kommer att öka jämfört med förra sommaren. Nästan hälften tror även på en ökning av närproducerade varor", skriver Dagens handel.

Om Åboland i Finland är en trendsättare när det gäller vad vi äter så ser framtiden än ljusare ut för lokalproducerat och närodlat: "- Det finns en stor efterfrågan. Närproducerat är en verklig trend just nu. Tomater, gurka, vattenmeloner, bär, bröd, mjöl, kött, fisk….allt går åt, intygar både Kim Tamminen som har hand om den lokala S-affären i Kimito och Tobias Eriksson som är köpman vid ortens K-affär."

Hushållningssällskapet arbetar bland annat med Marknad söker odlare som bland annat syftar till att få fler personer att börja arbeta med affärsmässig odling. Vi har till exempel haft möten på Kraftcentrum i Trollhättan (en mötesplats för arbetslösa där man kan få hjälp av olika slag)  för att informera nya odlare (till exempel utrikesfödda) eller redan etablerade odlare om de möjligheter som finns att utveckla affärsmässig odling i Sverige.

Läs mer om Dagens handels undersökning om sommarhandeln på dagenshandel.se.

Läs mer om närproducerat som har strykande åtgång i Finland på yle.se.

Läs mer om Marknad söker odlare på Hushållningssällskapets hemsida.