måndag 28 maj 2012

Problem som beslyser vikten av samverkan mellan stad och landsbygd

SR P4 Kronorberg beskriver idag problemen att få tandläkare att arbeta på landsbygden. Det är bra att problemen lyfts. Allt för ensidig rapportering om problem som rör landsbygden riskerar dock att leda till negativa cirklar där de problem man beskriver riskerar att få fler att vända sig bort från landsbygden. Det också väldigt mycket positivt som händer på landsbygden runt om i hela vårt land.

Det är det positiva som i första hand måste lyftas fram för att vi ska få människor att vilja etablera sig på landsbygden. Landsbygdsutveckling är en fråga för både stad och landsbygd. Staden behöver den produktion av bland annat livsmedel och enegi som sker på landsbygden. För landsbygden är staden en viktig marknad som kan bidra till fler företag, fler jobb och produkt- och tjänsteutveckling.

Om stad och landsbygd samverkar kan nya arbetstillfällen skapas för personer vars kompetens idag inte tas tillvara. Det gäller till exempel utrikesfödda som har med sig viktiga kunskaper inom djurhållning, odling, småskalig livsmedelsförädling och hantverk.

Landsbygden behöver också kompetens inom vård- och omsorgsyrkena, vilket belyses i SR P4s reportage här.