måndag 21 maj 2012

Landsbygd och lantbruk allt populärare i världen

Det tyska analysinstitutet TNS Emnid har gjort en undersökning om populära jobb i Tyskland, rapporterar ALT.se.
Undersökningen visar att lantbrukare är det tredje viktigaste arbetet, efter läkare och lärare.

Också i ekonomiska krisens Grekland ser allt fler människor de gröna näringarna som framtidsnäringar. SvD.se skriver en artikel om det ökade intresset för lantbruk i Grekland.

Med tanke på den generationsväxling som det svenska näringslivet på landsbygden står inför behövs en ökad popularitet för lantbruk och landsbygdsyrken om inte landsbygdsutvecklingen ska tappa fart. För att kunna mätta den efterfrågan på ekologiskt, närodlat och lokalproducerat som finns på marknaden måste vi få fler landsbygdsföretag inom odling, djurhållning och småskalig livsmedelsförädling. Därtill krävs också företag och personal inom den växande energisektorn på landsbygden. Detta leder i sin tur till fler jobb inom privat och offentlig service.

Denna utveckling kräver att landsbygden får del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen. På samma sätt som utrikesfödda genom århundraden bidragit till nya företag och nya jobb i svenska städer måste nu landsbygden få del utrikesföddas kompetens och engagemang.

I USA skulle det krävas 50 miljoner nya småskaliga ekologiska odlare för att göra landet oberoende av "factory food", enligt sajten Growfood.org. Utifrån det perspektivet är det ökande intresset för lantbruksyrket i Tyskland och Grekland välkommet.