fredag 4 maj 2012

Inte bara mat...

Trenden med närproducerat gäller inte bara mat. Även hantverkarna ha fått en renässans. City har kollat läget hos skomakaren, guldsmeden och skräddaren för att se hur hippt hantverket blivit, det skriver unt.se idag.
Under lång tid höll de traditionella hantverkskunskaperna på att sakta utplånas i Sverige. Nu har dock de gamla hantverksyrkena fått en renässans. Orsaken till detta är flera. Miljömedvetenheten är större idag än de senaste decennierna. Att laga, återanvända och hushålla är populärt. "Slit och släng" är passé. En annan orsak till att de gamla hantverken kommer tillbaka är att utrikesfödda kommer till Sverige med kunskaper, metoder och erfarenheter för god resurshushållning som är bortglömda i Sverige.

Nu bor en stor majoritet av alla utrikesfödda i storstadsregionerna. Mindre orter och landsbygden behöver också få del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen. Hantverk är ett sådant område. På landsbygden finns dessutom stora möjligheter att utveckla olika typer av hantverk - inte minst tack vare närheten till olika producenter.

Läs i unt.se om "hippa hantverkare".