Ibland möter vi människor som har svårt att förstå hur utrikesfödda ska kunna få jobb på landsbygden om man inte kan få det i staden. "Landsbygd är ju avflyttningsbygd", kan man få höra.
Idag finns två olika nyheter ute som förklarar problemet och samtidigt visar på landsbygdens möjligheter.
Sveriges radio Ekot rapporterar att svenskarna äter mer importerat kött än någonsin tidigare - trots att vi talar om klimatsmart och närproducerat mer än någonsin tidigare. Priset ävgör vad som hamnar i kundvagnen, förklarar jordbruksverket.
Samtidigt som vi köper mer importerat kött efterfrågar vi också mer närproducerat. Finska Hufvudstadsbladet publicerar idag en en artikel om svårigheterna att öka andelen närproducerad mat i Finland. Problemen är ungefär desamma i Sverige. "Småskaligt och lokalproducerat är inte ett problem utan en kulturell rikedom, säger köpmannen Eeropekka Rislakki på Eat & Joy Maatilatori. I artikeln nämns bristnade samarbete, logistikproblem och diskussion kring begreppen (närmat, lokalproducerat, närodlat etc) som problem eller utmaningar för den småskaliga lokala livsmedelsprouktionen.
Kan problemen som diskuteras ovan lösas finns det oanade möjligheter för jobb och företagande, produktutveckling och tillväxt på landsbygden. Kan vi dessutom dra nytta av de kunskaper, erfarenheter och intressen som utrikesfödda har med sig till Sverige ser framtiden ljus ut för svensk landsbygd. Nu gäller det att identifiera problem och få bort flaskhalsar som gör att produktionen av lokalproducerat, närodlat, småskaligt och ekologiskt inte motsvarar den efterfrågan som finns på marknaden.