torsdag 1 december 2011

Rapport från Samverkansgruppen för Grön integration

Under tiden som Hushållningssällskapet Väst arbetade med projektet Grön integration - från jord till bord fanns en referensgrupp med representanter för samverkanspartners. Referensgruppen har blivit ett bestående resultat av projektet och är nu en samverkansgrupp för frågor som rör grön integration. Gruppen består av representanter från Trollhättans stad, vänersborgs kommun, Västra Götalandsregionen (genom Nuntorps naturbruksgymnasium), Folkuniversitetet, företagare i de gröna näringarna  och Hushållningssällskapet Väst.

Idag hade gruppen ett möte i kommunhuset, Vänersborg. Nu diskuterar vi mycket hur vi kan gå vidare i arbetet och hur vi kan sprida idén om samverkansgrupper till andra delar av Västra Götaland.

En punkt vi diskuterade idag var de erfarenheter vi hittills samlat på oss inom arbetet för grön integration och hur vi ska använda dessa erfarenheter. Ett exempel är våra positiva erfarenheter av att utbilda i Grön svenska på SFI-nivå. Hur kan vi få in våra positiva erfarenheter i den ordninarie SFI-utbildningen, eller t o m påverka planeringen av SFI-utbildningarna ute i kommunerna?

Vi pratade också om hur vi kan få en bättre dialog med näringslivet, och kommunernas näringslivsenheter. Det är ju i mötet utrikesfödda och näringsliv som jobb och nya företag skapas. Kanske kan vi också genom grön integration också få kommunerna att bli ännu bättre på att jobba med de gröna näringarna som en viktig del av kommunernas näringsliv.

I Vänersborg har en process starta för att titta på mark inom staden som skulle kunna odlas av småskaliga odlare. En viktig målgrupp för stadsodling, eller urban odling, är utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och intresse för odling.

Vi fick också en rapport om hur kommunerna i Fyrbodal samverkar allt mer när det gäller integrationen. T ex utbyter man resurser för att få ut mesta möjliga av den samhällsorientering som alla kommuner erbjuder nyanlända flyktingar.