"Civilsamhället spelar en avgörande roll för om integration och inkludering skall lyckas. De orter som har lyckats med integrationen har det gemensamt att det ofta finns starka nätverk med lokala företagare och civilsamhälle där folkbildningen och andra folkrörelser tagit sitt ansvar."
Det skriver Studieförbundet Vuxenskolan i ett pressmeddelande.
Vi som arbetar med Grön integration på Hushållningssällskapet Väst kan bara instämma. Nycken för att lyckas med Grön integration är i slutändan att det finns företagare på landsbygden som är beredda att vara praktikvärdar för utrikesfödda, att dela med sig av sina kunskaper, att ställa upp med referenser när när deras praktikanter söker jobb och att dela med sig av sina kontakter och nätverk.
Men man får inte glömma den betydelse praktikvärdarna har för att integrera utrikesfödda i den svenska kulturen och i det svenska samhället. På fikarasten pratar man om vad som händer och sker i bygden, Sverige och världen. Man pratar traditioner och sedvänjor. Om sport och politik. En slutsats av vårt arbete med Grön integration är att fikarasten på en svensk arbetsplats är en fantastik möjlighet till verklig integration i samhället.