måndag 24 november 2014

Barnen, byskolan och busslinjen

"Beslutsfattare, somaliska barn och en rektor som tror på integration är vad som krävs för en fortsatt levande landsbygd i trakten kring Falköping."

Det skriver Svenska Dagbladet om i sin webbupplaga idag.

Vi har tidigare skrivit om Falköpings innovativa landsbygds- och integrationsarbete här på bloggen och nu visar det sig alltså i konktreta resultat för landsbygdsbefolkningen utanför Falköping. Troligtvis kommer ännu fler att göra studieresor till landsbygden runt Falköping nu. Vi var där med Samverkansgruppen för Grön integration i Vänersborg och Trollhättan för nästan exakt ett år sedan. Besöket blev en inspiration för Hushållningssällskapet och Vänersborgs kommun att aktivt arbeta med nyanlända tillsammans -  just av den anledningen att se sådana resultat som man nu ser i Falköping.

Läs artikeln "De somaliska barnen räddade Yllestad" i Svnska Dagbladets webbupplaga.

fredag 21 november 2014

Somalia bandy fortsätter att inspirera

Somalia bandy har vi skrivit om några gånger här på bloggen. Och Somalia bandy fortsätter att inspirerar - inte bara oss här som arbetar med Grön integration här i bandystaden Vänersborg.

Läs Anna-Lena Manns krönika i GTs webbupplaga.

fredag 14 november 2014

Sveriges Radio: Svensken som gav namn åt Bronx

Sveriges radio P1 har gjort ett intressant reportage om svensken som gett namn åt Bronx i New York.

"Jonas Brunk, hette en ung man som för snart 400 år sedan lämnade Sävsjö i Småland och så småningom hamnade i det som idag är New York. Han köpte ett stort stycke land av indianerna och slog sig ner", det skriver SR P1 Studio Ett på sin webbsida.

Det är ett intressant reportage som väcker intressanta frågor och funderingar. Det jag först tänker på är att en invandrare från ett av Europas fattigaste länder ligger bakom ett så välkänt namn som Bronx. Dessutom köper han en bit mark som, på den tiden, torde vara ren landsbygd. Idag är hans mark en del av storstaden New York.

Ytterligare en reflektion är att det gamla namnet på orten, New Amsterdam, är mer eller mindre bortglömt. Däremot lever det svenska invandrarnamnet Brunk vidare.

Allra mest går dock mina tankar till vår tid och de som idag kommer till Sverige från länder som präglas av fattigdom och konflikt. Till skillnad från Amerika för 400 år sedan har vi ett organiserat flyktingmottagande som bygger på grundläggande mänskliga rättigheter.  Men människor som flyr till vårt land får inte endast betraktas som flyktingar i behov av hjälp. De är också "våra Brunks". Många invandrare som kommit till Sverige genom åren har bidragit stort till näringsliv och utveckling. Inom Grön integration arbetar vi bland annat med att det ska bli enklare och mer naturligt för utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och intressen som kan utvecklas på landsbygden, till exempel inom odling, livsmedelsförädling, skog eller andra verksamheter inom gröna näringar. Precis som Jonas Brunk kan de som nu kommer till Sverige betyda så oerhört mycket för en bygds utveckling.

Läs om, och lyssnar på Studio Etts reportage på Sveriges Radio P1s webbsida.

Läs mer på webbplatsen för Jonas Bronck Center.





onsdag 12 november 2014

Inbjudan till träff om produktutveckling kring får, lamm och get

Fredagen den 21 november kl 14.00 - 17.00

Program

- Så används får- och lammkött i Iran, Farzaneh Nosratzadeh

- Högens Fårgård bjuder på provsmak och berättar om sin verksamhet och hur de jobbar med
  produktutveckling

- Vilka trender och möjligheter ser man i restaurangbranschen? Kock och matinspiratör berättar mer

- Vad kan kommunens näringslivskontor hjälpa till med när det gäller utveckling av företag? Karolin   Olsson, Vänersborgs kommun

- Fika och avslutande samtal kring hur produkter av får, lamm och get kan utvecklas och säljas


Kostnad
150 kr inkl. fika och provsmakning av lammprodukter. (Kostnaden är exkl. moms)

Plats
Hushållningssällskapet Väst, Edsvägen 1b, Vänersborg

Anmälan
Senast 18 november till stina.mansson@hushallningssallskapet.se eller på telefon 0521-72 55 43
Ange eventuell specialkost vid anmälan


måndag 10 november 2014

Jaktjournalen: Jakt ska locka invandrare till den svenska landsbygden

Jakten är en stor del av livet på den svenska landsbygden och Projektet Ny på landet vill att landsbygden ska fortsätta att leva och frodas, gärna med hjälp av flyktingar från andra länder, det skriver tidningen Jakjournalen i sin webbupplaga.

Läs hela artikeln i Jaktjournalen på webben.

Debatt om integration på landsbygden

I Dagens samhälle svarar nu Tomas Gür på en debattartikel från Tankesmedjan Fores angående huruvida flyktingar bidrar till landsbygdsutveckling eller ej.

Grön integration är ett arbete för landsbygdsutveckling men också ett uttryck för landsbygdens vilja att vara en större del av flyktingmottagandet i Sverige.

Det är verkligen intressant och viktigt att det nu förs en debatt kring frågor som rör integration på landsbygden. Det visar att frågorna har fått den tyngd att de till och med debatteras i nationella medier. Varje debatt som för är utvecklande för den fråga som debatteras. Det gäller även frågan om integration på landsbygden.

Läs Tomas Gürs debattartikel i Dagens samhälle, som och länkar till debattartikeln på Fores.

Läs också Andreas Bergström m fl från Fores som svarar Gür.

Lyssna också på debattörerna i Sveriges Radios program Studio ett, från den 5 november 2014.