torsdag 30 maj 2013

Statskontoret: Få nyanlända får sin kompetens prövad

Tidningen Riksdag & Departement skriver att statskontoret i en ny rapport visat att få nyanlända till Sverige får tidigare erfarenheter prövade här.

"När det gäller de nyanlända invandrare som omfattas av etableringsreformen är antalet ännu färre. Under 2011 fick endast 13 personer av drygt 8 000 nyanlända arbetssökande inom etableringsuppdraget sin kompetens bedömd", skriver R&D.

Vi som arbetar med Grön integration har upplevt att många personer kommer till Sverige med kunskaper, erfarenheter och intresse för de gröna näringarna så som till exempel odling, djurhållning och småskalig livsmedelsförädling. Ingen har dock efterfrågat eller bedömt dessa kompetenser. Det är synd att ovärderlig kunskap som behövs på den svenska landsbygden inte får möjlighet att komma till sin rätt. Problemet verkar inte bara gälla kunskaper inom de gröna näringarna utan verkar snarare vara generellt.

Läs mer om Statskontorets rapport i Riksdags & Departements webbupplaga.




Resele mot strömmen

Sveriges radio P4 Västernorrland rapporterar att byn Resele i Västernorrland har en motsatt trend jämfört med stora delar av den svenska landsbygden. På sju år har 25 familjer flyttat till den lilla byn. Ett positivt exempel som kan tjäna som föredöme för andra småorter på den svenska landsbygden.

Läs mer om inflyttningstrenden i Resele på Sveriges radios webbplats.

Läs mer om Resele här.

Läs Emelies blogg som nämns i inslaget (som just nu verkar vilande men som kanske väcks till liv av den uppmärksamhet den nu får?)


Hammarkullekarnevalen 2013

I lördags fanns landsbygden på plats i Hammarkullen. Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götaland möjliggjorde en satsning på landsbygdens närvaro vid karnevalen. Bland annat fick besökare på karnevalen svara på en enkät med olika frågor om landsbygden och de gröna näringarna. Svaren ska vara ett underlag för det fortsatta arbetet med integration och landsbygd i nordöstra Göteborg.

På plats fanns också elever från Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier, som delade ut information och berättade om hur det är att bo på ett naturbruksgymnasium och att läsa naturbruksprogrammet.

Yusra Moshtat, som arbetade för Hushållningssällskapet med landsbygdssatsningen på Hammarkullekarnevalelen , i samspråk med Lisa, elev på Naturbruksprogrammet på Naturbruksgymnasiet Sötåsen.

Läs mer här på bloggen om en av aktiviteterna inför Hammarkullekarnevalen.


Studiebesök från Finland

Under måndagen och tisdagen besökte en grupp från Finland projektet Grön integration i Dalaberg och Hovhult samt Mötesplats Dalaberg i Uddevalla.

Besökarna representerade såväl privat som offentlig sektor i Tammerfors, Finland, bl a Kommunen, Arbetsförmedling och universitet.

Besökarna fick höra om den lyckade satsningen på Mötesplats Dalaberg som numera är en permanent verksamhet. Nina Andersson och Lisbeth Svernling informerade.

Lisbeth Svernling och Per Hasselberg berättade om projektet Grön integration i Dalaberg och Hovhult, dess uppkomst, aktiviteter och resultat.

Därefter gjordes besök på Fasseröd där projektet hjälper personer boende i Dalaberg och Hovhult att komma igång med odling av grönsaker, örter och kryddor.

Efter lunchen, som intogs i den trevliga skolrestauranten i Dalaberg, fick vi besök av olika aktörer:

- Sandra Lerjefelt, från Arbetsförmedlingen, berättade om Arbetsförmedlingens arbete med etableringen för nyanlända
- Jan Stalfors, från Folkuniversitetet, berättade om hur det är att arbeta som kompletterade aktör i etableringsprocessen.
- Anna Partanen, som arbetar med minoritetsfrågor i Uddevalla, berättade om vad Finskt förvaltningsområde innebär för den finska minoriteten.
- Fredrika Larsson, från Uddevalla kommun, som berättade om kommunens ansvar i arbetet med nyanlända personer
Lisbeth Sverinling, från Grön integration i Dalaberg och Hovhult samt Mötesplats Dalaberg, berättar om stadsdelarna Dalaberg och Hovhult för studiebesökarna från Finland.

Som avslutande punkt för dagen besökte vi Eva Nilsson och den ekologiska affären i Uddevalla med det logiska namnet E.K.logisk.

På tisdagen åkte vi ut till Eva och Leif på Högens fårgård. Värdarna berättade om fårgården, slakteriet och gårdsbutiken, hur det är att driva denna typ av verksamheter på den svenska landsbygden, samt om sina egna visioner.

Avslutningsvis besökte vi också Röda korset i Vänersborg som Hushållningssällskapet har ett gott samarbete med. Där fick besökarna träffa Marianne Barrljung som var en av de första visionärerna i Sverige när det gäller integration på landsbygden. Marianne berättade om varför hon började arbeta med dessa frågor och vilka aktiviteter Röda korset driver när det gäller nyanlända och integration.

Efter en god lunch begav sig besökarna vidare med buss mot göteborg för att sedan forsätta sin studieresa till Danmark.

Stort tack från oss på Hushållningssällskapet till alla er som bidrog till att studiebesökarna från Finland fick en positiv upplevelse och matnyttig information!


Gör som i Ö-vik - uppvakta ödehusägarna!

allehanda.se skriver idag som en lyckad satsning som Örnsköldsviks kommun gjort. Man uppvaktade ägarna till 750 ödehus i kommunen. Gensvaret blev stort. 200 husägare hörde av sig, alla tyckte det var ett bra initiativ och över hälften ville gärna hyra ut eller sälja sitt "ödehus".

Läs mer om den lyckade satsningen på att få fram fler bostäder på landsbygden i Allehandas webbupplaga.

Många kommuner har idag svårt att ordna bostäder för nyanlända invånare. Många gånger får stora familjer bo i små lägenheter. Detta är i längden självklart inte hållbart. Örnsköldsviks satsning på ödehusägare i kommunen kan tjäna som ett gott exempel för kommuner som behöver fler och större bostäder till nyanlända. Samtidigt bidrar det till landsbygdsutveckling då fler invånare på landsbygden leder till att det blir mer ekonomiskt hållbart att driva vidare privat och offentlig service.

tisdag 28 maj 2013

Karlstad satsar pengar på landsbygden

Karlstad satsar pengar på landsbygden, rapporterar Nyheterna P4 Värmland. Av 12 sökande föreningar fick fyra dela på de 200.000 kr som kommunen årligen satsar i ett särskilt landsbygdsutvecklingsprojekt.

Läs mer om Karlstads kommuns satsning på landsbygden på Nyheterna P4 Värmlands hemsida.



torsdag 23 maj 2013

Där ingen vill bo?

"Sommaren 2013 fokuserar Sundsvalls museum på landsbygd. I sju av museets utställningsrum ger nio konstnärer lika många bilder av landsbygd. Konstnärernas egna iakttagelser och utgångspunkter reflekterade i sina verk ger oss en varierad och unik inblick i vad som till ytan dominerar Sverige."

Det skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande. I pressmeddelandet ställs också viktiga frågor med anknytning till utställningarna:

"Är urbaniseringen en koloss satt i rullning som är omöjlig att stoppa? Är alla insatser att motarbeta den enbart konstgjord andning? Ska vi istället acceptera den som ett resultat av det samhälle vi alla (de flesta i alla fall) gemensamt valt att leva i och istället fokusera på de nya förutsättningar för landsbygden denna process skapar? Det finns många frågeställningar kopplade till landsbygden och dess utveckling."

Det är ett spännande grepp från kommunen att ordna konstutställningar med anknytning till en viktig fråga -  för landsbygden och för staden som har behov av landsbygdens resurser och det som produceras där.
Projektet har vissa likheter med Resväskorna, som Grön integration gjorde tillsammans med Konsthallen i Vänersborg för ett par år sedan. I en installation placerad  i centrala Vänersborg uppmärksammades de kunskaper, erfarenheter och det engagemang som utrikesfödda har med sig till Sverige vad gäller odling, djurhållning och småskalig livsmedelsförädling - kompetens som behövs på den svenska landsbygden.

Läs Sundsvalls kommuns pressmeddelande om konstutställningarna som på olika sätt beskriver landsbygden.

Läs i tidningen TTELA om installationen Resväskorna.



Vänersborg: Odlar nya kontakter i arbetslivet

"På Hushållningssällskapet i Vänersborg har man nyss avslutat en odlings­utbildning inriktad på långtidsarbetslösa och nysvenskar – och eftersom gensvaret var lika stort som positivt har man redan startat en ny."

Det skriver Jordbruksaktuellt angående de utbildningar som Hushållningssällskapet väst har genomfört tillsammans med arbetsförmedlingen.

Läs hela artikeln i i Jordbruksaktuellts webbupplaga.

onsdag 22 maj 2013

Ny blogg för landsbygden

ATL skriver i sin webbupplaga om 78-årige Göran Engström som bloggar för glesbygdens överlevnad.

– Landsbygdens folk har inga problem att finna sysselsättning. Här i trakten finns möjligheter att utveckla jordbruk, fiske och turism. Men utan basala välfärdsfunktioner vågar ingen bosätta sig här, säger Göran Engström till ATL.

Det Göran belyser är otroligt viktigt. Jordbruk, fiske och turism har en stor potential på den svenska landsbygden. I kombination med utrikesföddas erfarenheter, kunskaper och engagemang kan dessa möjligheter utvecklas än mer - flera företag kan startas och nya jobb skapas. Då kan fler personer bosätta sig på landsbygden. Privat och offentlig service kan då säkras, så som t ex affär, mack, barnomsorg och skola.

Läs mer om Göran Engström och hans blogg på ATLs webbupplaga.

tisdag 21 maj 2013

Trevlig förmiddag i Hjällbo

Idag besökte Yusra Moshtat (Med egna ögon och Göteborgs Miljöförvaltning) samt Per Hasselberg (Hushållningssällskapet och Västra Götalandsregionens Naturbruksförvaltning) Arabiska bokstavsföreningen i Hjällbo. Ämnet för dagen var vilka utbildningar som finns på regionens naturbruksskolor samt vilka jobb man kan få på landsbygden.

Yusra har besökt föreningen flera gånger tidigare, bland annat tillsammans med Åsa Jellinek från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Besöket var en förberedelse inför den aktivitet som Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Hushållningssällskpaet genomför i samband med Hammarkullekarnevalen nu på lördag.

En sak var väldigt tydlig under besöket. Det måste finnas möjlighet för människor att genomföra olika aktiviteter medan man väntar på uppehållstillstånd. Det var också  fantastiskt att höra hur bra svenska många kan redan efter tre eller fyra månder i Sverige.

På samlingen hade ett trettiotal personer slutit upp, med ursprung från ett tiotal olika länder. Alla hade samma fråga till oss: Kan ni hjälpa oss så att vi får göra något vettigt medan vi väntar på beslut om uppehållstillstånd? Om dessa människors engagemang, kunskaper och erfarenheter togs till vara skulle det vara till nytta för både den enskilde och samhället. "Vi flyttar gärna till landsbygden, bara vi kan få en utbildning, praktik eller jobb".

Alla vi som arbetar för landsbygdsutveckling måste verka för att människor som säger att de gärna flyttar till landsbyden får möjlighet till det!

tisdag 14 maj 2013

Somalia i bandy-vm 2014?

Sveriges radio Dalanytt rapporterar att ett somaliskt landslag i bandy har bildats i Borlänge. Per Fosshaug ska leda arbetet med att ta landslaget till bandy-vm 2014.

Vi på Hushållningssällskapet Väst som har våra arbetsplatser i bandy-staden Vänersborg tycker givetvis detta är väldigt roligt. Här i staden finns många invånare med utländsk bakgrund, inte minst från Somalia. Nu får vi väl hoppas att Vänersborg bjuder ner det nybildade somaliska landslaget på träningsmatcher i höst. Det skulle säkerligen bidra till att göra bandyn mer känd och uppskattad hos personer med utländsk bakgrund. På sikt gynnar det bandyn då man kan rekrytera talanger till sporten utfanför de traditionella bandy-kretsarna. Fotbollen har visat sig vara nästan oslagbar som integrationsmetod. I Sveriges bandy-städer kanske bandyn kan ta den rollen?

måndag 13 maj 2013

Landsbygden visas upp på Hammarkullekarnevalen

Förra året fanns Landsbygdsnätverket på plats under Hammarkullekarnevalen i Göteborg för att visa upp den svenska landsbygden för besökare och boende i Hammarkullen med omnejd. Läs mer om den aktiviteten här.

I år följer Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen upp detta arbete i samarbete med Hushållningssällskapet. Bl a kommer enkäter om intresse och kunskap om svensk landsbygd att delas ut. Aktiviteter på Hammarkullekarnevalen blir en plattform för fortsatt arbete med att visa upp den svenska landsbygden i nordöstra Göteborg.


Genom att visa upp landsbygdens möjligheter för utrikesfödda med intresse, kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta på landsbygden  kan nya kontakter, affärsmöjligheter och jobb skapas.