torsdag 29 november 2012

Årets integrationssatsning på landsbygden 2012

På Landsbygdsgalan i veckan utsågs årets integrationssatsning på landsbygden. Priset gick i år till Mångkulturell företagsutveckling, en tvåårig pilotutbildning som genomfördes av LRF  i Östergötland i samverkan med Marieborgs Folkhögskola och Naturbruksgymnasierna i Östergötland.

Juryns motivering:
”Projektet har visat att integration och entreprenörskap ger goda förutsättningar för personer med utländsk bakgrund att bli verksamma inom de gröna näringarna, samtidigt som ökad mångfald kan ge nya affärsmöjligheter. Projektet verkar för mångkulturell företagsutveckling till nytta för alla!”

Läs mer om mångkulturell företagsutveckling.

Läs mer om Landsbygdsgalan och de andra vinnarna av årets ullbaggar.
Läs mer på Landsbygdsnätverkets hemsida.

Uddevalla: Nya utbildningar inom Grön integration Dalaberg/Hovhult

På Uddevalla kommuns hemsida uppmärksammas de olika utbildningar som pågår inom Grön integration Dalaberg/Hovhult just nu.

Läs mer på Uddevalla kommuns hemsida.

torsdag 22 november 2012

Grön integration på miljökonferens i Uddevalla

I tisdags var några medarbetare på Hushållningssällskapet väst med på en miljökonferens i Uddevalla och berättade om arbetet med Grön integration i Dalaberg och Hovhult.

Uddevalla kommun har skrivit en fin artikel om konferensen som beskriver dagens innehåll i både text och bild.
Läs mer på Uddevalla kommuns hemsida.

Långasjöanda...

Sveriges radio P4 Kalmar rapporterar om ett nytt forskningsprojekt - det är andan i Långasjö som ska studeras. 
Långasjöandan har gjort att folket själva fixat mycket ideellt på orten utan inblandning av kommunen. Till exempel restaureringen av Långasjön, affären där byborna själva äger fastigheten och ridhuset som byggts av frivilliga krafter, säger Anders W Johansson som är professor i entreprenörskap på Linnéuniversitetet.

Denna forskning följer vi med stort intresse. Kanske finns det saker i Långasjöandan som kan inspirera andra mindre orter och som också kan bidra positivt till integration på landsbygden?

Läs mer om forskningen kring Långasjöandan.


torsdag 15 november 2012

Hushållningssällskapets nya varumärke och logotyp

Den 5 november lanserades Hushållningssällskapets nya varumärke och logotyp.


 - Vår kunskap har under sekler haft avgörande betydelse för lantbruket, landsbygden och hela Sveriges framtid. Vi ser både nyttan och glädjen i att arbeta med kolleger från övriga delar av verksamheten och landet.

Det säger Olle Markgren, VD på Hushållningssällskapet Väst, med anledning av lanseringen.

Läs mer i Hushållningssällskapets pressmeddelande.


onsdag 14 november 2012

Stor utvecklingspotential för skolmatsalarna...

En av nyheterna igår handlade om att cirka 70 procent av maten som serveras i svenska skolmatsalar är importerad. Det betyder att efterfrågan på svenskproducerad mat skulle kunna öka betydligt om skolledningar och kommuner runt om i landet bestämmer sig för att öka den svenskproducerade andelen av maten som serveras i våra skolor. Vi ser redan i dag en ökande efterfrågan på närodlat, lokalproducerat och ekologiskt.

Miljöskäl är givetvis starka skäl för att öka andelen lokalproducerat. Dessutom kan vi öka krisberedskapen när det gäller livsmedelsförsörjningen om vi har mer närproducerat. Sist, men inte minst, skapas en grund för fler företag och arbetstillfällen på den svenska landsbygden om efterfrågan på närodlade, lokalproducerade och ekologiska livsmedel ökar. Då öppnas också ännu fler möjligheter på landsbygden för utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och intresse och odling, djurhållning och småskalig livsmedelsproduktion.

En annan nyhet igår uppmärksammade att flera kommuner inte anser sig kunna öka sitt flyktingmottagande inför nästa år. Bostadsfrågan är ett skäl till att det blir allt svårare för vissa kommuner att öka andelen nyanlända. Kanske skulle en idé vara att göra som i Ulricehamn där man valt att lyfta fram tomma hus på landsbygden som en outnyttjad resurs. Kan man kombinera denna resurs med en ökad efterfrågan på närodlat och lokalproducerat och de kunskaper som utrikesfödda har med sig till Sverige kan många landsbygdskommuner gå en mycket ljus framtid till mötes.


tisdag 13 november 2012

Stötta landsbygden

I tidningen Norran resonerar en insändarskribent om hur man kan göra det mer attraktivt för personer att etablera sig på landsbygden. Alla förslag till diskussionen om landsbygdens utveckling är välkomna. Inte minst för att utrikesföddas möjligheter att etablera sig ska öka.

Läs insändaren om att stötta landsbygden i Norrans webbupplaga.

måndag 12 november 2012

Uppsala: Satsar vidare på testodling av grödor från andra länder.

ALT.se rapporterar idag att Uppsala kommun satsar på testodlingen, Ulva kvarn, med grödor från andra länder även 2013-2014.

Läs mer i ALTs webbupplaga.

tisdag 6 november 2012

Integration på landsbygden - en kväll om möjligheter till praktikplatser och olika anställningsstöd


Måndagen den 5 november hölls ett möte på Mötesplats Dalaberg i Uddevalla om integration på landsbygden. Ett tiotal landsbygdsföretagare fick information om praktikplatser och olika jobbstöd. Mötet var ett arrangemang inom projektet Grön integration Dalaberg/Hovhult och var ett samarrangemang mellan LRF, Hushållningssällskapet, Mötesplats Dalberg och Näringslivsenheten i Uddevalla kommun.

- Många landsbygdsföretagare känner inte till de olika anställningsstöd som regeringen infört de senaste åren. Det gör att stöden främst hamnar i städerna. I projektet Grön integration Dalaberg/Hovhult viarbetar vi för att fler utrikesfödda ska erbjudas praktikplats ett någon form av jobb på landsbygden. Det skulle gynna landsbygdsutvecklingen, säger Per Hasselberg, Hushållningssällskapet Väst.

- Många utrikesfödda kommer till Sverige med kunskaper, erfarenheter och intressen som landsbygden behöver. Genom att landsbygdens företagare få en ökad kännedom om vad utrikesfödda kan intresset för att ha utrikesfödda praktikanter öka hos landsbygdsföretagarna, säger Lisbeth Svernling, som arbetar på Mötesplats Dalaberg med bland annat Grön integration.

På mötet togs olika frågeställningar upp om regler och villkor för praktikplatser och olika jobbstöd. För den som är intresserad av mer information om t ex jobbstöd för utrikesfödda se t ex:


För mer information om Grön integration Dalberg/Hovhult:


måndag 5 november 2012

Integration på landsbygden - en kväll om möjligheter till praktikplatser och olika anställningsstöd

Vill bara påminna om träffen för landsbygdsföretagare och andra intresserade på Mötesplats Dalaberg i Uddevalla ikväll kl 18.00.

Läs mer på Hushållningssällskapets hemsida.


Utveckling i Dalsland och Årjäng

Ett innovativt samlande grepp tas om allt det framtidsarbete som sker Dalsland och Årjäng.

Första dagen fokuseras på samhälle, service och entreprenörskap. Andra dagen samlas vi kring kultur och turism. 

Fredagen den 9 oktober kl 11.20 presenterar Christina Milén Jacobsson arbetet med Grön integration - en möjlighet för utveckling på landsbygden i Dalsland och Årjäng.

Var?
Kulturbruket på Dal i Mellerud

När?
9–10 november 2012

Landsbygdskafé i Vänersborg imorgon tisdag

Röda korset ordnar sedan en tid tillbaka Landsbygdskafé i Vänersborg tisdagar udda veckor. Imorgon besöker Sanna Radhi Landsbygdskaféet och pratar om landsbygdens möjligheter för utrikesfödda. Sanna är agronom utbildad i Irak som nu arbetar för Hushållningssällskapet i Vänersborg. På Landsbygdskafé pratar vi om allt som hör landsbygden till. Det kan handla om praktik, jobb, boende, fritidssysselsättningar och föreningsliv. Kom och prata landsbygd hos Röda korset!

Landsbygdskafé hos Röda korset i Vänersborg
A F Carlssons Gata 19
Tisdag kl 17:30 (OBS, detta blir sista Landsbygdskaféet för året hos Röda korset)

Läs mer på Röda korsets hemsida.


Arr: Hushållningssällskapet Väst i samverkan med Röda Korset samt Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västa Götaland.
Välkomna!