måndag 22 oktober 2012

Bostadsbrist?

Idag rapporterar Ekot att bostadsbrist gör att många nyanlända i Sverige blir kvar inom Migrationsverket. 
– Situationen är ansträngd, det är ju utan tvekan så, säger Bengt Greiff till Ekot.

Grön integration syftar inte bara till att fler utrikesfödda ska få praktik och jobb på landsbygden. Det handlar också om att fler utrikesfödda ska kunna bosätta sig på landsbygden. Denna "ansträngda" situation kan också ses som en möjlighet. I många mindre kommuner, landsbygdskommuner, finns tomma bostäder. Kan man kombinera dessa möjligheter med utrikesfödda som har kunskap, erfarenhet och engagemang för verksamheter inom de gröna näringarna - så som till exempel odling, djurhållning och småskalig livsmedelsproduktion - skulle man kunna lösa bostadsbristen samtidigt som vi tillvaratar  vissa erfarenheter som utrikesfödda har med sig till Sverige på ett bättre sätt än vi hittills gjort.

fredag 19 oktober 2012

Samverkan och informationsspridning skapar fler jobb på landsbygden

Jordbruksaktuellt uppmärksammar idag sajten gårdsnära.se. Hemsidan är ett ideellt projekt som startades av Erik Östling och Mårten Spärrman med avsikten att minska avståndet mellan producenter och konsumenter, skriver Jordbruksaktuellt i sin webbupplaga.

Genom samverkar och informationsspridning skapar fler jobb på landsbygden inom närodlat, lokalproducerat, småskalighet och ekologiskt. Genom grön integration kan vi också tillföra nya kunskaper, erfarenheter och intressen till de gröna näringarna.

Läs mer om gårdsnära.se i Jordbruksaktuellts webbupplaga.

Gå till sajten gårdsnära.se/Västra Götaland.




tisdag 9 oktober 2012

Svensk landsbygd behöver utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang

Sveriges Radio International, Arabiska, har gjort ett reportage om den negativa befolkningsutvecklingen i många av Sveriges landsbygdskommuner. Bland annat intervjuas Sanna Radhi i reportaget. Sanna är agronom utbildad i Irak och arbetar med landsbygdsutveckling för Hushållningssällskapet Väst.

Det är jättebra att nyhetsprogram som når ut till utrikesfödda i Sverige synliggör landsbygden, diskuterar problemen och visar på de möjligheter som landsbygden kan erbjuda. Sanna, som är med i reportaget, är ett lysande exempel på hur utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang kan bidra till landsbygdsutveckling i Sverige.

Reportaget och intervjun är gjorda på arabiska.

Läs mer på Sveriges radio International.
Lyssna på intervju med Sanna Radh




måndag 8 oktober 2012

Ätbar stad...

Stadsodling är ett sätt att utnyttja den kompetens och det intresse som finns kring odling i staden. Det är också ett bra sätt att nyttja odlingsbara ytor som dessutom skapar en bättre miljö och ett ökat välbefinnande hos många som bor i staden. Stadsodling kan också vara ett första steg mot odling i större skala, på landsbygden utanför staden.

Idag vill vi tipsa om en artikel på temat stadsodling, som handlar om ätbart mitt i staden.

Läs mer om ätbart mitt i staden på goteborg.etc.se.


torsdag 4 oktober 2012

Integration på landsbygden kan bidra till landsbygdsutveckling - inte bara i Sverige

SLU kraftsamlar kring det globala samarbetet för matförsörjning och landsbygdsutveckling. Det gör man genom SLU Global, ett nytt program för utvecklingen av ett produktivt och hållbart globalt lantbruk.Den officiella invigningen av SLU Global ägde rum i samband med den årliga konferensen Agricultural Research for Development, ”Innovations & Incentives”, som hölls på SLU Ultuna 26-27 september.

I samverkan med partners i utvecklingsländer, institutioner på SLU och externa parter, till exempel internationella organisationer och universitet, är tanken att SLU Global ska stärka och utveckla samverkan med fokus på global utveckling kring forskning och högre utbildning.
Alla som arbetar med integration på landsbygden välkomnar givetvis detta initiativ. Utrikesfödda som kommer till Sverige med kunskap, erfarenhet och intresse för gröna näringar kan givetvis spela en nyckelroll i den samverkan som åsyftas ovan. Genom att arbeta för landsbygdsutveckling internationellt kan vi också få tillbaka inspiration och idéer som kan bidra till landsbygdsutveckling lokalt i Sverige. 
Det ska bli väldigt intressant att följa SLU Global i framtiden.

måndag 1 oktober 2012

Skogen som integrationsarena

Länsstyrelsen i Västerbottens län, Dorotea Kommun, SLU och Jägareförbundet har initierat pilotprojektet Skogen som integrationsarena. - – Det handlar inte bara om att tillägna sig formella meriter utan också den tysta kunskap och de resurser och kontakter som krävs för framgång på olika områden i det svenska samhället, säger Björn Jonsson på Länsstyrelsen i Västerbottens län, till ATL.se.

Läs mer om Skogen som integrationsarena i ATL.se.