onsdag 26 september 2012

Grön integration Dalaberg/Hovhult: En kurs om eget företagande och entreprenörskap

Inom Grön integration Dalaberg/Hovhult erbjuder Hushållningssällskapet nu en grundläggande kurs om hur man startar och driver företag. Vi börjar från grunden – att sätta mål upp, forma sin framtid och att utveckla en tanke eller dröm till ett eget företag.
 
I kursen ingår också studiebesök, företagarskola och besök från organisationer som kan hjälpa till när man startar eller driver eget företag.
 
Var och när?
 
Mötesplats Dalaberg, onsdagar kl. 13-16 med start onsdagen den 17 oktober.
 
För mer information och anmälan
Lisbeth Svernling, tel. 0522-715 48
Mötesplats Dalaberg

Sprid gärna informationen vidare till personer som du tror kan vara intresserade!

torsdag 20 september 2012

Nationell satsning för fler praktikplatser på landsbygden

Idag presenterades förslag till statsbudget för 2013. En särskild satsning görs för integration på landsbygden genom att 100 platser inom sk praktiskt basår kommer landsbygdens näringar till del.

Läs mer på ATL.se.

måndag 17 september 2012

Export som utvecklingsfaktor för svensk landsbygd?

I dagarna lanserar Exportrådet en ny webbtjänst som ska underlätta för export till andra länder.

Personer födda utanför Sverige har kompetens, kontakter och språk som väsentligt sänker trösklarna för att internationalisera näringslivet. Detta framkommer bl a i en studie gjord av Anderas Hatzigeorgiou och Magnus Lodefalk. Svenska landsbygdsföretag sitter på stora värden som inte alltid kommer till sin fulla potential i den svenska ekonomin. Genom att fler utrikesfödda företag verkar på svensk landsbygd - och att fler landsbygdsföretag anställer utrikesfödd personal - kan landbygdens näringsliv internationaliseras. 

Utifrån detta perspektiv är det givetvis positivt med nya webbtjänster som kan underlätta internationaliseringen.

Läs mer om Exportrådets nya webbtjänst i Jordbruksaktuellts webbupplaga.

Läs mer om forskningsstudien Mångfald främjar företagens handel.

torsdag 13 september 2012

Kooperativ - bara en storstadstrend?

"Att starta kooperativ har blivit en trend i Göteborg.  Ekonomisk förening, den kooperativa företagsformen, är den företagsform som ökar snabbast i Göteborg. Det visar siffror från SCB som HSB Göteborg och Coompanion Göteborgsregionen tagit fram", det skriver Coompanion i ett pressmeddelande.

I Grön integration ser vi kooperativ som en möjlighet för utrikesfödda även på landsbygden. Många utrikesfödda har kommit i kontakt med kooperativt företag i sina hemländer. Kan vi dra nytta av dessa erfarenheter? Vi vet också att efterfrågan på närodlat, ekologiskt och lokalproducerat är stor. Inom dessa näringar finns det stora möjligheter att driva kooperativt företagande. Utrikesfödda kan med sina unika kunskaper, erfarenheter och intressen bidra till en internationaliserad landsbygd.

Läs mer om den kooperativa trenden i Göteborg i Coompanions pressmeddelande.


måndag 10 september 2012

Lyckas med företagsöverlåtelse eller generationsskifte

Idag skriver Jordbruksaktuellt en intressant artikel om hur man bäst lyckas med en överlåtelse av företag vid till exempel generationsskifte.

Att landsbygdsföretagen står inför många generationsskiften de närmaste åren är en utmaning som vi måste lyckas med. För att lyckas behöver landsbygden mer kunskaper, erfarenheter och engagemang - det vill säga nya entreprenörer och företagare som kan driva företag på landsbygden. Utrikesfödda måste bli också bli en naturlig del av landsbygdens näringsliv. Om inte landsbygden får del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang blir det mycket svårt att få en kontinuerlig landsbygdsutveckling i framtiden.

Organisationen Företagarna konstaterar i en rapport (Småföretagen bäst på integration, november 2011) att "tillväxten av antalet företagare i Sverige sedan år 2004 har uteslutande kommit från personer födda utanför EU och Efta. De svenskfödda företagarna är däremot i princip lika många år 2008 som de var år 2004". Man konstaterar också att "i princip all jobbtillväxt i Sverige sedan 1990 har uppstått i företag med färre än 50 anställda". Dessa två konstateranden leder fram till att utrikesföddas företagande är oerhört viktigt för såväl jobb som tillväxt. Denna utvecklingskraft måste landsbygden få del av.

Läs mer om företagsöverlåtelse och generationsskifte i Jordbruksaktuellts webbupplaga.

Läs Företagarnas rapport Små företag bäst på integration.

fredag 7 september 2012

Praktik på landsbygden skapar nya jobb

Ja, det är målsättningen för en satsning som Hela Sverige ska leva i Uppsala län gör tillsammans med, SIU (Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala).

"– Man kan inte lära sig så mycket om svensk kultur och svenskt samhälle på Stora Torget i Uppsala, det är viktigt att komma ut och se även landsbygden, och träffa människor som lever här", säger Andargachew Meshesha till unt.se.

Läs hela artikeln om Framtidsutveckling med integration på landsbygden på unt.se.

torsdag 6 september 2012

Goda möjligheter för företagande på landsbygden

"Den 11-13 oktober är det återigen dags för mässan Eget Företag på Stockholmsmässan. Mässan är samlingspunkten för alla som vill starta ett nytt eller utveckla sitt befintliga företag och Jordbruksverket finns på plats för att visa möjligheterna på landsbygden", det skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Inom Grön integration ser vi eget företagande på landsbygden som en möjlighet för utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och intressen som så väl behövs på landsbygden. Därför har vi ofta med eget företagande som en del i vårt arbete för att integration på landsbygden. I höst ska vi till exempel starta en utbildning i eget företagande inom projektet Grön integration Dalaberg/Hovhult. Utbildningen kommer att hållas på Mötesplats Dalaberg.

Läs mer om mässan Eget företagande på Jordbruksverkets hemsida.

Läs mer om Grön integration i Dalaberg/Hovhult här.




måndag 3 september 2012

Anslagstavla om landsbygden

I samverkan med Uddevalla kommun, Mötesplats Dalaberg och Leader Terra et Mare synliggör Hushållningssällkspet landsbygden på olika sätt. Det gäller inte minst på Mötesplats Dalaberg, som blivit en naturlig träffpunkt för många boende i Dalaberg och Hovhult.

På Mötesplats Dalaberg har vi bland annat en anslagstavla där vi synliggör landsbygden. Det kan gälla arbetstillfällen, boende, utbildningar, föreningsliv och andra fritidssysselsättningar. Vi anordnar också landsbygdskaféer, men det skriver vi mer om en annan gång.