torsdag 29 mars 2012

Dokumentation från Forum Västra Götaland

Nu är konferensen Forum västra Götaland - Det goda livet för alla?! avslutad. På Västra Götalandsregionen läggs dokumentation ut löpande. På måndag 2 april publiceras artiklar och bilder från årets Forum Västra Götaland. Förmiddagens föreläsningar filmades också, och filmerna planeras läggas upp under vecka 14 eller 15.

Vi som var med på seminarium 6, Vi vill så ett frö av grön integration, hade en mycket trevlig dag i Göteborg. Efter vårt seminarium var det många som kom fram till oss och ville veta mera eller diskutera framtida samarbete. Tack alla ni som var med på seminariet och gjorde det till ett inspirerande tillfälle att tala om Grön integration!

Vi hade också stort utbyte av andra programpunkter. Gå gära in på Västra Götalandsregionens hemsida och ta del av dokumentationen.

måndag 26 mars 2012

Bättre tillgänglighet för närodlat...

För att kunna mätta den ökade  efterfrågan på närodlat görs många olika försök runt om i landet. Ystads Allehanda skriver om ett projekt i sin webbupplaga.

I Trestadsområdet här i Väst anordnas den 4 april en Saluhall för lokala odlare och producenter. Hantverksmarknad blir det också. Ska det bli än mer intressant för nya odlare och producenter - till exempel utrikesfödda - att komma igång med odling eller småskalig livsmedelsförädling är det jätteviktigt med olika initiativ som gör produkterna mer tillgängliga för konsumenterna.

Läs mer om Närodlat ska bli närmare i Ystads Allehanda.

Läs mer om Saluhall i Båberg på Facebook.

Kalmar på gång!

För ett tag sedan fick vi som jobbar med Grön integration kontakt med ett projekt i Kalmar län som heter SFI Yrkesutveckling. De är, liksom vi, intresserade av att utveckla yrkessvenska inom de gröna näringarna.På länken nedan kan man läsa mer om SFI Yrkesutveckling.

Idag skriver också Västerviks tidning att Regionförbunder i Kalmar län antagit en ny utvecklingsstrategi för länet. Tidningen skriver att arbetskraftsinvandring och integration är en viktig del av strategin. De ska bli intesant att följa utvecklingen i Kalmar län framöver, både vad gäller SFI Yrkesutveckling och den nya utvecklingsstrategin - vilka båda pekar mot mer grön integration.

Läs mer om SFI Yrkesutveckling.

Läs mer om Kalmarregionens nya utvecklingsstrategi.

torsdag 22 mars 2012

Ljus i norr...

På landsbygden diskuteras då och då frågan om gatubelysning i byarna. Det kan tyckas vara en liten fråga. Men i den sammantagna bilden av hur vi uppfattar landsbygden kan en lyktstolpe faktiskt spela en viss roll. Ska det bli mer attraktivt att flytta till landsbygden är gatubelysningen i byarna en fråga som måste belysas! Inte minst finns en koppling mellan belysning och känslan av trygghet. Trygghet är något som ofta kommer högt på listan när vi väljer boende. Därför är det glädjande att det nu finns en bred politisk uppgörelse i Skellefteå om att nedsläckningen av kommenens byar var ett misstag. Det rapporterar P4 Västerbotten.

Allt som görs för att öka attraktionskraften för att bo på landsbygden är bra. Det kan också göra att fler utrikesfödda kan tänka sig att bosätta sig, jobba eller driva företag på landet.

måndag 19 mars 2012

Forskning & framsteg: Single cow cheese

"Ekologisk. Närproducerad. Småskalig. Säsongsanpassad. Kött eller inte. Vilken mat ska vi välja för att rädda planeten? " Det frågar sig tidskriften Forskning & framsteg i denna artikel.

För oss som arbetetar med grön integration handlar det inte bara om att rädda planeten. Det handlar också om att de behov som finns på den svenska landsbygden måste matchas med de kunskaper, erfarenheter och intressen som utrikesfödda har med sig till Sverige. Genom grön integration kan vi utveckla såväl ekologiskt, närproducerat, småskaligt och säsongsanpassat och därmed också bidra till hållbar utveckling.

tisdag 13 mars 2012

Fler satsar på närodlat och ekologiskt

Varberg är nästa kommun som nu deklarerar att man ska satsa på närodlat och ekologiskt i skolor och äldreboenden. Det rapporterar Hallandsekot idag.

Igår rapporterade ST.nu att man på Kunskapsakademin satsar man på att laga sin egen mat från grunden. Kocken Kent Johansson konstaterar: "– Jag försöker köpa så mycket svenskt som möjligt. Närodlat är svårare, men jag försöker köpa det när grossisten har."

Återigen en bekräftelse på att det där med närodlat och lokalproducerat är en bristvara. Det handlar nu om att lokala odlare och producenter behöver kunna leverera det som efterfrågas. För att det ska bli möjligt behövs nog både nya producenter och nya idéer som kan skapa en långsiktigt hög efterfrågan på närodlat och lokalproducerat. Det gäller inte minst frågor som rör logistik, marknadsföring och produktkännedom.

För att dessa frågor ska kunna lösas behövs en större mångfald och ökad diversifiering inom landsbygdens näringsliv. Här kan också utrikesfödda bli en avgörande faktor för utvecklingen i framtiden. Landsbygden måste få del av utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och engagemang.

måndag 12 mars 2012

Företagsutveckling med bygden i fokus

"Ung med lönsamhetsfokus och mån om sin bygd. Det avgjorde vem som vann årets rikstäckande tävling Ung Växtkraft. Markus Larsson, 26 år gammal och ägare till Lysviks Jord- och Skogsentreprenad, har lyckats kombinera en ”mogen” näring med nytänkande och flexibelt företagande." Det skriver Länsförsäkringar om årets pristagare i Ung växtkraft.

Priset och motiveringen visar viken av nya idéer för landsbygdsutveckling. Ungdomar och kvinnor bidrar idag i hög grad till nya idéer och utveckling på landsbygden idag. Fortfaranade får landsbygden dock inte del av utrikesföddas idéer, entreprenörskap och kompetens i samma utsträckning som i staden. Målet måste vara att det är lika vanligt att en utrikesfödda driver företag eller arbetar på landsbygden som det är i staden. I våra förorter, eller mijonprogramsområden, finns många potentiella framtida pristagare inom kategorin Ung växtkraft!

Läs mer om Ung växtkraft och hela pressmeddelandet från Länsförsäkringar.

onsdag 7 mars 2012

Mentorskap och integration

I måndags träffades representanter för Rotary och Hushållningssällskapet för att diskutera ett samarbete när det gäller mentorskap och praktikplatser för utrikesfödda. Med på mötet var Maritha Ackermann och Ulla Ekström från Rotary samt Christina Milén Jacobsson och Per Hasselberg från Hushållningssällskapet.

Rotary arbetar sedan en tid tillbaka med ett projekt som heter ”Yrkesmentorer” och vars uppgift är att skapa förutsättningar för invandrare med kvalificerad yrkesutbildning att komma ut på arbetsmarknaden för att så småningom få ett jobb.

Målet med projekt Yrkesmentorer är att inom 8 månaders mentorskontakt uppnå ett individuellt integrerat resultat i form av:
-        att vara ett stöd för att skapa förståelse avseende den ”svenska koden”
-        att genom mötet skapa möjlighet till arbetsplatsbesök
-        att finna former för praktikinsatser
-        att medverka till kunskap och kontakt med utbildningsväsendet
-        att bidra till ett utökat socialt nätverk

Genom att samarbeta när det gäller mentorer/adepter och praktikplatser/praktikanter kan Hushållningssällskapet och Rotary dra nytta av varandras nätverk och erfarenheter.

Vi som arbetar med Grön integration ser mycket fram emot att jobba vidare med integration på landsbygden tillsammans med Rotary och projektet Yrkesmentorer.

Import och närproducerat

Ibland möter vi människor som har svårt att förstå hur utrikesfödda ska kunna få jobb på landsbygden om man inte kan få det i staden. "Landsbygd är ju avflyttningsbygd", kan man få höra.

Idag finns två olika nyheter ute som förklarar problemet och samtidigt visar på landsbygdens möjligheter.

Sveriges radio Ekot rapporterar att svenskarna äter mer importerat kött än någonsin tidigare - trots att vi talar om klimatsmart och närproducerat mer än någonsin tidigare. Priset ävgör vad som hamnar i kundvagnen, förklarar jordbruksverket.

Samtidigt som vi köper mer importerat kött efterfrågar vi också mer närproducerat. Finska Hufvudstadsbladet publicerar idag en en artikel om svårigheterna att öka andelen närproducerad mat i Finland. Problemen är ungefär desamma i Sverige. "Småskaligt och lokalproducerat är inte ett problem utan en kulturell rikedom, säger köpmannen Eero­pekka Rislakki på Eat & Joy Maatilatori. I artikeln nämns bristnade samarbete, logistikproblem och diskussion kring begreppen (närmat, lokalproducerat, närodlat etc) som problem eller utmaningar för den småskaliga lokala livsmedelsprouktionen.

Kan problemen som diskuteras ovan lösas finns det oanade möjligheter för jobb och företagande, produktutveckling och tillväxt på landsbygden. Kan vi dessutom dra nytta av de kunskaper, erfarenheter och intressen som utrikesfödda har med sig till Sverige ser framtiden ljus ut för svensk landsbygd. Nu gäller det att identifiera problem och få bort flaskhalsar som gör att produktionen av lokalproducerat, närodlat, småskaligt och ekologiskt inte motsvarar den efterfrågan som finns på marknaden.

måndag 5 mars 2012

Jägareförbundet: Spännande diskussioner om förändrad natursyn

"Synen på naturen – igår, idag och imorgon. Det var diskussionsämnet när Jägareförbundet på torsdagen arrangerade seminariet Se men inte röra – svensk natursyn i förändring", skriver jagareforbundet.se.

En slutsats från seminariet var att en av de viktigaste framtidsutmaningarna är att "locka ut folk i skogen" och att minska klyftan mellan stad och land.

Här vill vi från Grön integration påminna om att den viktiga gruppen utrikesfödda också måste finnas med i framtiden. Hos utrikesfödda finns kunskap, erfarenheter och engagemang som måste tillvaras på landsbygden. Att tillvarata utrikesföddas kompetenser är kanske det allra bästa sättet att minska klyftan mellan staden och landsbygden.

Läs mer om natursyn i förändring på jagareforbundet.se.

torsdag 1 mars 2012

Finland: Invandrare gör viktigt jobb

Ännu en forskningsrapport visar att utrikesfödda är ett viktigt inslag i samhällsekonomin. Det är i Finland som ny forskning visar att utrikesfödda bidrar positivt till bruttonationalprodukten. Forskningen har gjorts av THL (Institutet för hälsa och välfärd.

Det är viktigt att landsbygden också får del av utrikesfödda kunskaper, erfarenheter och engagemang.

NUTEK, närings-och teknikutvecklingsverket, visar att invandrarföretagen är en mycket viktig del av den svenska ekonomin. Antalet invandrarföretag ökar och antalet anställda i företagen har ökat under hela 90-talet. Utan de nya invandrarföretagen skulle antalet företag i Sverige minskat sedan 2004. Det är också i de mindre företagen som den nya jobben tillkommit. Därmed kan man dra slutsatsen att fler utrikesfödda på landsbygden skulle betyda fler  företag och nya jobb - vilket är nödvändigt för landsbygdsutvecklingen i Sverige.
Läs artikeln Invandrarna gör viktigt jobb på vasabladet.fi