måndag 30 januari 2012

Landsbygdstipendium belönar förnyelsebar energi

I lördags, den 28 januari, delades Anders Walls landsbygdsstipendium ut av H.M konungen Carl XVI Gustaf vid Kungliga skogs- och lantbruksakademin vid en högtidssammankomst i Stockholm.

Det blev Ola Petersson från Karlskrona som erhöll 2012 års Anders Wall-stipendium för landsbygdsutveckling med motiveringen ”för att med en kombination av kreativitet och balanserat risktagande skapat ett framgångrikt och snabbt växande företag på skogsbränslemarknaden.”

Stipendiet visar att det finns en stor utvecklingspotential inom området förnyelsebar enegi. Detta är ytterligare ett exempel på hur viktig landsbygden är för samhällsutveckling. Utan landsbygden och dess näringar skulle mycket av den utveckling vi ser idag inom till exempel energi- och livsmedelsutveckling vara omöjlig att uppnå. Det är ytterligare ett exempel på hur stad och landsbygd behöver varandra liksom vilka utvecklingspotentialer det finns för jobb och företagande på den svenska landsbygden.

Läs mer om Ola Petersson och hans entreprenörskap på Anders Walls stiftelser (mynesdesk.com).

tisdag 24 januari 2012

Grön integration och lokal odling i Vänersborg

Idag träffades åter den tvärsektoriella gruppen i Vänersborgs kommun för att diskutera hur kommunen kan komma igång med urban odling, ta till vara utrikesföddas kompetens och skapa nya mötesplatser mellan staden och landsbygden. Representanter från arbetsmarknads- och stadsbyggnadsenheterna liksom medarbetare i olika projekt fanns på plats. För Hushållningssällskapet deltog Christina Milén Jacobsson och Per Hasselberg.

Det finns en stark drivkraft i gruppen och målet är att komma igång med olika odlingar på någon eller några platser i staden redan i år.

Idag diskuterade vi olika tänkbara odlingsplatser men även vilka som vill vill och kan odling, liksom vilket stöd som kommunen och Hushållnlingssällskapet kan erbjuda.

Vi fick alla uppgifter att arbeta med till nästa möte, kontakter skall tas med personer som är viktiga för att processen kan fortsätta etc.

Epstein i P1 - Drömmen om landsbygden - men vem blir kvar?

"Ibland längtar Louise Epstein efter tystand och en skog utan slut. Hon är inte ensam, men landsbyggen är snart helt tömd på folk. Behöver vi en levande landsbygd och i så fall, vad är lösningen? I eftermiddag möts entreprenören Carlos Rojas som gjort en utredning för jordbruksverket och Kristina Mattsson som skrivit "Landet utanför". Även landsbygdsminster Eskil Erlandsson ger sin version."

Det är innehållet i Epstein i P1 från den 17 januari. Jättebra att desa frågor lyfts i en rikstäckande radiokanal.

Lyssna på Drömmen om landsbygden - men vem blir kvar? på sr.se

Läs också vad Anna Bachmann skriver om landsbygden i media i Mediakrönikan på hd.se.

måndag 23 januari 2012

Stadsvandring i Dalaberg

Idag var Sanna Radhi och Per Hasselberg från Hushållningssällskapet Väst på besök i Uddevalla och Dalaberg för att identifiera platser som lämpar sig för odling. Med var också Abibat, agronom-ekonom från Nigeria, som gör praktik hos Hushållningssällskapet två dagar per vecka.

Guide i Dalaberg var Lisbeth Svernling på Mötesplats Dalaberg som tillsammans med Hushållningssällskapet ska göra det möjligt för nya odlare i området att omsätta sina odlingskunskaper.

Odlingarna är en del av det arbete som Hushållningssällskapet bedriver med Uddevalla kommun. Målet är att fler utrikesfödda ska bli verksamma på landsbygden som företagare, anställda och boende.

Trots den nysnö som fallit under natten gick det att få en bra bild av området. Det fins många lämpliga platser för frilandsodling eller odling i lådor (pallkragar etc).

Nu påbörjas också rekryteringen av personer som får möjlighet att gå en odlingskurs som ska ledas av Sanna Radhi.

tisdag 17 januari 2012

Samordnat flyktingmottagande i sjuhärad

I dag uppmärksammar SR Sjuhärad förslaget om att samordna flyktingmottagandet i kommunerna i Sjuhärad. Förslaget väcker oro hos många flyktingsamordnare om att det långsiktiga integrationsarbetet ska glömmas bort ute i kommunerna. Det är bra att oron lyfts.

Det är också viktigt att framhålla fördelarna med förslaget. Förhoppningsvis blir det större fokus på de utrikesföddas kunskaper, erfarenheter och intressen snarare än bostadsort. Genom att få en överblick till exempel över alla agronomer eller personer med  kunskaper inom odling, djurhållning eller småskalig livsmedelsförädling kan man sätt in särskilda resurser för just denna grupp och därmed lyckas bättre med integrations- och matchningsarbetet. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen i Sjuhärad framöver.

Läs och hör mer om förslaget med samordnad flytingmottagning i Sjuhärad på SR Sjuhärad.

Landsbygdsdebatten på Gotland

På Gotland har det några månader pågått en intensiv debatt om landsbygdens framtid. Idag skriver helagotland.se om ett synnerligen intressant inlägg i denna debatt. Sven Sandström, styrelseordförande för Produkt Gotland, berättar om deras planer att vara med på en mässa i Holland, för att locka holländska företagare till Gotland. I samma artikel I samma artikel intervjuas Gunnar Bendelin. Han har varit aktuell under det gotländska Landsbygdsupproret:
- Det är viktigt att landsbygden överlever. Det är kul om det kommer hit holländare. Jag skulle helst av allt se en flyktingförläggning också. Nya möten kommer utveckla oss gotlänningar, säger Gunnar Bendelin.
Med denna typ av positiva och konstruktiva förslag kommer Landsbygdsupproret på Gotland att betyda mycket för öns utveckling.

Läs mer om hur utrikesfödda kan utveckla den gotländska landsbygden på helagotland.se.

måndag 16 januari 2012

Första mötet med styrgruppen Grön integration Dalaberg/Hovhult

I torsdags hade vi ett första möte med styrgruppen för Grön integration Dalaberg/Hovhult. Styrgruppen består av representanter från Uddevalla kommun, Hushållningssällskapet Väst och Lane-Uddevalla Hushållningsgille.

Det är mycket som ska på plats nu inledningsvis. Till att börja med ska utbildningar i odling och eget företagande genomföras med utrikesfödda som bor i Dalaberg och Hovhult. Parallellt med detta ska arbetet med att hitta lämpliga odlingsplatser fortsätta. Om bara några månader ska spaden ner i jorden och deltagarna ska få prova på att odla i svenska förhållanden.

Deltagarna ska ockå få möjlighet till praktikplats på landsbygden. Har du ett företag som kan erbjuda en praktikplats på landsbygden med pendlingsmöjligheter från Uddevalla? Hör av dig till oss på Hushållningssällskapet Väst i så fall. kontaktuppgifter finns på denna länk.

torsdag 12 januari 2012

Helsingborg söker mentorer

Yrkesmentorsprojektet startade i höstas. Det går ut på att matcha nyanlända från länder utanför Europa med yrkesmentorer på den svenska arbetsmarknaden. Tanken är att både adept och mentor ska lära av varandra och bidra till ökad integration i arbetslivet, skriver hd.se.

Mentorskap är säkerligen en bra väg till ökad integration på arbetsmarknaden. Helsingborg har valt att fokusera på några områden, inom handel och skoa/utbildning. Jag hoppas att projektet blir framgångsrikt och att man väljer att utvidga det till andra sektorer. Då vi ser en tydlig utvecklingspotential på landsbygden, t ex inom närodlat och lokalproducerat, turism etc så vore det kanske inte så dumt om Helsingborg också sökte mentorer på landsbygden.

Läs Helsingborg söker mentorer på hd.se.

onsdag 11 januari 2012

Färre avbytare inom lantbruket

SR Västmanland uppmärksammar avbytarna inom lantbruket. Reportaget belyser problemet att det blir allt svårare för många lantbruk att hitta avbytare som kan rycka in vid ledigheter på gårdarna.

Mindre barnkullar de närmaste åren, och därmed färre som går naturbruksprogrammet, kan göra problemet än större.

En orsak till att att det blivit färre avbytare är också att många får anställning på gårdar när gårdarna växer.

Sammantaget visar reportaget att de gröna näringarna behöver arbetskraft och företag. Människor som kan få anställning eller driva företag t ex inom avbytarsektorn.

Grön integration är en metod för att öka arbetskraftsutbudet och företagandet i de gröna näringarna. Många utrikesfödda som bor i Sverige har mycket kunskap och erfarenheter som kan bidra till tillväxt och landsbygdsutveckling.

Läs mer om färre avbytare inom lantbruket på SR Västmanland.

fredag 6 januari 2012

Expressen om grön integration

God forsättning på det nya året, alla läsare!

Expressen skriver idag en ledare om grön integration. Tyvärr är den ganska kritisk till hela tanken att utrikesfödda behövs på landsbygden.

Ledaren visar att vi måste bli ännu bättre på att visa varför arbetet med integration på landsbygden måste fortsätta.

På denna blogg försöker vi, som arbetar med Grön integration på Hushållningssällskapet väst, kontinuerligt visa upp goda exempel på integration som en möjlighet för landsbygden. Det som inte nämns i ledaren är att många som kommer till Sverige faktiskt har erfarenheter och kunskaper från de gröna näringarna i sina hemländer som kan komma till nytta i Sverige. En annan sak de inte problematiserar är att utrikesfödda kan bidra till fler jobb och utveckling på landsbygden med sina erfarenheter och kunskaper. Det är precis vad som hänt i storstäderna - varför skulle det inte kunna hända på landsbygden?

Hittills har landsbygden inte fått del av de möjligheter som utrikesfödda skapar i samma utsträckning som städerna - det är det som vi vill ändra på.