torsdag 30 juni 2011

Påverka framtidens kollektivtrafik

"De kommande åren måste kollektivtrafiken i högre grad anpassas till vår livsstil om vi ska behålla rörligheten i samhället. Det gäller såväl tätorter som blir allt trängre och landsbygden där höga bensinpriser och ökande avstånd till jobb och service blir större utmaningar."

Det säger säger Jan Bosaeus, VD på Nobina Sverige, i ett uttalande.

För oss som arbetar med Grön integration är frågan av ett särskilt intresse. Många av våra utrikesfödda med kunskaper, erfarenheter och engagemang för de gröna näringarna bor i städerna. För att få erfarenheter och referenser från de gröna näringarna i Sverige krävs praktik och studiebesök på gårdar och hos landsbygdsföretagare. Dessvärre är det inte alltid så lätt att ta sig till praktikplatser på landsbygden om man bor i stan. det är t o m svårare än att ta sig från landsbygden till stan om man inte har bil eller svenskt körkort. Detta är något vi som arbetar inom Grön integration fått erfarenhet av.

Tag nu chansen att påverka utveckling så att det i framtiden blir lättare att ta sig från stan till landsbygden med miljövänlig kollektivtrafik.

Läs mer.

måndag 27 juni 2011

Viktig samhällsinformation på många språk

Vi fick ett tips till bloggen. SOS Alarm har en hemsida med bra och viktig information. Där finns också viktig information om vad man ska göra om man hamnar i en nödsituation -  på många olika språk. Det är viktigt att såväl nyanlända, turister och andra som inte behärskar det svenska språket får denna typ av information.

Läs mer.

tisdag 21 juni 2011

Karlstad: Möte om lokal odling för mångkulturella smaker

Idag hade Hushållningssällskapet ett möte med representanter från olika förvaltningar i Karlstads kommun om lokal odling för mångkulturella smaker. Det var Håkan Svenneling, vice ordförande i miljönämnden, som inbjöd till mötet i Karlstad. 
Lokal odling för mångkulturella smaker är ett projekt som drivs med stöd av jordbruksverket, inom ramen för Sverige - det nya matlandet.

Grön integrations hemsida kan ni läsa mer om Lokal odling för mångkulturella smaker.

Integration genom odling i Helsingborg

"Lägg namnet PlantEra PlantÄra på minnet. Särskilt om du bor i bostadsområdet Planteringen i Helsingborg. Det kommer att dyka upp i olika sammanhang under de närmaste åren. Bakom namnet står Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Skåne som tar ett helhetsgrepp och lägger ihop sina insatser för att skapa en positiv utveckling i området, minska utanförskapet och få människor i arbete", det skriver Helsingborgs stad i ett pressmeddelande.

"Den mer synliga delen av arbetet på Planteringen handlar i sommar och höst om integrationsprojektet och mötesplatsen ”Planteringar utan gränser”, med nio odlingslådor som de boende sköter och samlas kring", fortsätter Helsingborgs stad.

Detta är verkligen Grön integration! Vi önskar de fyra samverkande myndigheterna lycka till med arbetet för mer av odling, integration och stadsutveckling.

Läs mer.

måndag 20 juni 2011

Landsbygdsgalan 2011

Nu är det klart vilka som är nominerade till Årets Ull-baggar på Landsbygdsgalan 2011. Till Årets integrationssatsning finns fyra nomineringar: Dalarnas län - För en mångkulturell landsbygd, Kronobergs län - Grön integration Mackens introduktionsutbildning, Västernorrlands län - Människors möte och världen i Söråker, Örebro län - Utveckling genom integration.
Läs mer.

torsdag 16 juni 2011

LISA - Landsbygdsutveckling i Skandinavien

LISA - Landsbygdsutveckling i Skandinavia - är ett skandinaviskt samarbetsprojekt mellan Sverige, Norge och Danmark. I Sverige är det Region Halland som driver projektet.

Huvudsakliga mål för projektet är att starta en utveckling genom att öka attraktionen för inflyttning till ett antal geografiska områden i partnerskapet. Man framhåller en förbättrad integration på landsbygden som en metod för att nå målen.

Läs mer.

onsdag 15 juni 2011

Goda exempel: Grön integration och biodling i Östergötland

Idag vill vi lyfta fram ett exempel på Grön integration från Östergötland. Det är Studieförbundet vuxenskolan som arbetat med kurser om biodling för utrikesfödda. Våra erfarenhter från arbetet med Grön integration på Hushållningssällskapet Väst är att det både finns stort intresse och stora kunskaper vad gäller biodling bland utrikesfödda. Dessa kunskaper måstre tas tillvara. Det mesta av honungen som säljs i Sverige är importerad, vilket är onödigt inte minst ur ett klimatperspektiv. Om vi tillvaratar utrikesföddas kunskaper och engagemang när när det gäller biodling kan vi skapa fler arbetstillfällen i Sverige inom branschen - samtidigt som fler bin innebär mer pollinering och därmed också bättre skördar för våra odlare.

Studieförbundet vuxenskolan arbetar också med en förstudie om integration på landsbygden i samarbete med Leader Folkungaland.

Läs mer.

måndag 13 juni 2011

Unga kvinnor vill bli "lantisar"

Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Landsbygsdepartementet vill allt fler svenskar vill bo på landet. Det är främst unga kvinnor mellan 15 och 29 år som kan tänka sig att flytta ut på landsbygden, hela 70 procent av gruppen enligt undersökningen.

Undersökningen bekräftar den bild som tydligt framkom av Matz Hammarströms utredning, Mångfald som möjlighet - Åtgärder för ökad integration på landsbygden, SOU 2008:56.

Trädgårdsodling i Kongos städer ger skörd för 400 miljoner dollar åt småskaliga odlare

Idag berättar FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) i ett pressmeddelande, på mynewsdesk,  om framgångsrika odlingar i Kongos städer.  Programmet inleddes som ett svar på den massinflyttning till städerna som uppkom till följd av en femårig konflik i östra Kongo. Idag hjälper programmet lokala statsodlare att årligen producera 330 000 ton grönsaker, skriver FAO. ”Programmet har ökat det dagliga intaget per capita av mikronäringsämnen, till exempel tomater, potatis, morötter och andra typer av grönsaker. Därigenom har programmet varit till stor hjälp i kampen mot undernäring, särskilt för barn och ammande kvinnor i städer” säger Remi-Nono Womdim, som arbetar med jordbruksfrågor på FAO.

Läs mer.

torsdag 9 juni 2011

Södertälje: Möte om lokal odling för mångkulturella smaker

Idag hade Hushållningssällskapet ett möte med representanter från olika förvaltningar i Södertälje kommun om lokal odling för mångkulturella smaker. Det var kostchefen Sara Jervfors som inbjöd till träffen i Södertälje.

Lokal odling för mångkulturella smaker är ett projekt som drivs med stöd av jordbruksverket, inom ramen för Sverige - det nya matlandet.

Grön integrations hemsida kan ni läsa mer om Lokal odling för mångkulturella smaker.

"Landsbygden lockar i framtiden"

Landsbygsminister Eskil Erlandsson inbjuder imorgon till en landsbygdskonferens i Rimbo.

- Konferensen ska belysa möjligheter och utmaningar för att i framtiden skapa jobb på landsbygden, säger Eskil Erlandsson i ett uttalande som finns att läsa på MyNewdesk.com.

Vi som arbetar med Grön integration hoppas verkligen att frågan om hur vi på landsbygden kan ta tillvara de utrikesföddas kompetens, erfarenheter och engagemang belyses och lyfts på konferensen.

Läs mer.

onsdag 8 juni 2011

Urbana odlingar i Seved inspirerar

Skånskan.se berättar idag att 30 deltagare från Sydafrika, Bangladesh, Indien, Tanzania och Malmö delta i workshops, seminarier, och göra studiebesök på olika håll i Malmö. Deltagarna är verksamma inom olika områden, som ideella föreningar, företag och statliga myndigheter. Bland annat har man, enligt Skånskan.se, tittat på flera goda exempel på hållbar urban utveckling. Barn i Stan var ett av dem, där man i Seved under flera år drivit ett odlingsprojekt för unga.
Läs mer.

tisdag 7 juni 2011

Nationaldagsfirande

Igår var det Sveriges nationaldag. Det ska givetvis firas. På många håll i landet har man infört en välkomstceremoni för nya medborgare. Så gör man till exempel i Trollhättan, en av de kommuner som arbetar med grön integration. Lokaltidningen TTELA skriver idag om nationaldagsfirandet i Trollhättan.

Läs mer.